Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshotade Lars Vilkstill Örebro universitet

Den dödshotade konstnären Lars Vilks ska föreläsa på Örebro universitet i oktober och det är Utrikespolitiska föreningen som står som arrangör.

Annons

Nu står det klart att den omdebatterade konstnären ska föreläsa på Örebro universitet den 26 oktober. Även Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda, ska delta. Det var i NA som Lars Vilks teckning av Mohammed som rondellhund publicerades den 19 augusti 2007.

I går avslutade Lars Vilks den föreläsning på Uppsala universtiet som fick avbrytas i våras efter att våldsamheter utbrutit.

– Örebro är en viktig stad i det här dramat. Det ska bli väldigt intressant att uppträda tillsammans med Ulf Johansson nu när vi har fått mer perspektiv, säger han på telefon från hemmet i Skåne.

Det är Utrikespolitiska föreningen som står som arrangör för föreläsningen, som går under titeln ”Varför rondellhunden?”.

– Det handlar om att vi ska knyta ihop säcken sedan publiceringen för tre år sedan, säger Alexander Dahlström, kontaktperson på Utrikespolitiska föreningen.

Enligt Alexander Dahlström så har varken Lars Vilks eller Ulf Johansson fått försvara publiceringen i Örebro. Föreningen har dock inte bjudit in någon som är kritisk till publiceringen till föreläsningen.

– Vi har valt att inte göra det, för vi vill inte att det ska bli för stort och upphausat, som i Uppsala. Vi ska bjuda in en motpart senare, säger han.

Mer läsning

Annons