Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dog av sin medicin

I mars förra året trodde Lena Anderssons pappa att han var helt frisk från cancer. Åtta veckor senare var han död. Men det var inte cancern han dog av, utan av den smärtstillande medicin han ordinerats av läkarna på USÖ.

Annons

2004 opererade Mats Andersson bort en tumör i ögat. Sannolikheten var väldigt liten att cancern skulle komma tillbaka, och därför beslutade behandlande läkare på USÖ att uppföljningar inte var nödvändiga.

I april 2010 sökte Mats läkarvård för svåra ryggsmärtor som gick mot magen. Först trodde man att det var njursten och läkarna ordinerade Diklofenak Mylan mot smärtan, men det räckte inte. Efter ett tag upptäckte de att det var cancern som kommit tillbaka, som nu satt sig på levern. Mats började läcka vätska, vilket gjorde att kroppen svällde upp och aptiten försvann. Smärtfri var han inte heller, trots att han åt tabletterna mot just smärtan.

Fick ingen information

– Vi fick aldrig någon information om biverkningarna. Och när han klagade över att han blev sämre så sa de bara att han skulle höra av sig till akuten om det blev värre, säger dottern Lena Andersson.

Men trots smärtorna blev Mats kvar hemma.

– Han ville inte störa sjukvården i onödan, utan väntade hellre på sin besökstid. Han orkade inte ta sig till akuten för att kanske få vänta där i flera timmar.

När Mats sedan fick provsvaren från specialistkollen, konstaterades att hans levervärden var kraftigt förhöjda. Läkarna visste inte vad det berodde på. Mats blev inlagd direkt och slutade äta Diklofenak. Då hade Mats ätit 50 mg Diklofenak tre gånger om dagen i sex veckors tid.

Förbryllade

Den 21 maj skickades han till Karolinska sjukhuset i Huddinge för att operera bort cancertumören.

Men på Huddinge sjukhus var läkarna förbryllade över Mats tillstånd, så sjuk skulle han inte bli av cancern. Inte förrän på måndagen 24 maj insåg de vad svullnaden och de höga levervärdena berodde på.

– Det var på grund av biverkningarna han fick av Diklofenak, säger Lena.

Men ingen journal hade skickats till Huddinge, utan bara en lista på aktuella mediciner, vilket gjorde att läkarna i Huddinge inte visste om att han ätit maxdosen Diklofenak i sex veckor. Istället var det Lenas mamma som informerade läkarna.

Kroppen orkade inte

Mats lades i respirator för att få hjälp med syresättningen, och han fick dialys för att avlasta levern och dra ut vätska ur kroppen. Chansen var stor att han skulle kunna återhämta sig helt. Hans tillstånd gick upp och ner, och han blev han snabbt dålig igen. Han fick hög feber, blodtrycket sjönk kraftigt och han hade blödningar i båda lungloberna. Till slut orkade inte kroppen mer. Mats fick hjärtstillestånd och dog den 30 maj 2010.

– Allt gick så fort. Det var svårt att förstå vad som hände, hur en till synes frisk människa kunde dö så snabbt, och av ett läkemedel.

Ovanliga biverkningar

Lena tycker att sjukvården på USÖ har brustit.

– De har inte varit lyhörda och lyssnat på patienten. Pappa kände att han var på väg att dö, men han upplevde att ingen gjorde något när han klagade över att han blev sämre och sämre, säger Lena.

Först ett år senare, den 13 juni i år, fick Lena och hennes mamma reda på att Mats död hade kunnat förhindras om medicineringen av Diklofenak hade avslutats tidigare.

– Men de sa också att biverkningarna han fick var så pass ovanliga att de inte hade kunnat göra något annorlunda för att upptäcka det.

Reagerar olika

Men de mycket sällsynta biverkningarna (färre än 1 av 10 000 patienter) står med i FASS: ”Läkemedel som Diklofenak Mylan kan medföra en liten ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke” och att man genast ska sluta ta Diklofenak om ansiktet sväller upp.

Dessutom står det att ”äldre personer bör vara observanta på den ökade risken för biverkningar” samt att Diklofenak Mylan kan påverka medicin mot högt kolesterol och högt blodtryck. Mats var 64 år och tog medicin mot både kolesterol och högt blodtryck, ändå gjordes bedömningen att han skulle fortsätta äta maxdosen av Diklofenak.

– Vissa personer reagerar på vissa läkemedel, och det vet de inte vad det beror på, var svaret vi fick från överläkaren på USÖ, säger Lena.

Olika bedömning

Men på Karolinska i Huddinge är man mycket restriktiv att ge Diklofenak till äldre personer, vid dåligt vätskeintag samt till personer med leversjukdom.

Idag har Lena väldigt lite förtroende för sjukvården på USÖ.

– Blir man sjuk så måste man ju söka vård. Men efter det här skulle jag dubbelkolla allt. Jag råder andra att inte bara svälja allt som läkarna säger, utan att söka egen information och läsa på om biverkningar. Detta ska inte behöva drabba någon annan.

Mer läsning

Annons