Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom efter dödsolyckan: Chauffören frikänd 

Den 50-årige lastbilschauffören som åtalades för dödsolyckan i Mogetorp frias helt.– Jag kommer inte att överklaga, säger åklagaren.

Annons

(UPPDATERAD: 14.41) På fredagen kom domen i det uppmärksammade målet där en litauisk långtradarchaufför åtalats för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada efter olyckan i Mogetorp den 21 januari.

50-åringens släp slog rätt in i en annan lastbil som kördes av en 38-årig Vedevågsbo. Han omkom direkt.

Örebro tingsrätt väljer nu att fria 50-åringen från samtliga åtalspunkter.

Visserligen är det bevisat att han vid olyckstillfället körde fortare än vad han får göra med sitt långtradarekipage, 89 kilometer i timmen jämfört med tillåtna 80.

Men föraren förklarade under rättegången att han i ett försök att räta upp släpet ökade hastigheten. Det finns inget som motsäger den uppgiften, menar domstolen: ”Den höga hastighet hans ekipage höll i olycksögonblicket kan mycket väl bero på upprätningsförsöken och det faktum att han körde i en nedförsbacke”, står det i domen.

En undersökning av släpet har visat att bromsarna var undermåliga, vilket kan ha bidragit till olyckan. Däremot var dragbilen för demolerad för att kunna undersökas, men troligtvis var dessa bromsar ”relativt bra”. Den kombinationen – dåliga bromsar på släpet, troligen hyggligt bra på dragbilen – kan ha fått släpet att vika sig som en fällkniv när 50-åringen bromsade in.

Men det är inget som mannen kan lastas för, menar Örebro tingsrätt. Han hade kört ekipaget endast en kort tid och inte märkt att bromsarna på släpet var dåliga. Dessutom hade släpet gått igenom besiktningen utan anmärkning.

Det är också konstaterat att han:

* körde med däck som var kördugliga om än inte av bästa kvalitet.

* är van vid att köra i vinterväglag.

* hade hållit föreskrivna vilotider.

* inte tog emot sms eller pratade i telefon innan olyckan.

* inte lastat tyngre än tillåtet.

* inte var påverkad.

Mannens advokat, Bengt-Göran Hugoson, säger att domen var väntad.

– Den är välformulerad och de argument som försvaret förde fram har rätten uppenbarligen lyssnat på, säger Hugoson.

Åklagare Åsa Hiding anser också att domen är väl motiverad och pedagogiskt upplagd.

– Min känsla är att det är en ganska bra dom. Bit för bit går domstolen igenom min bevisning och jag kan ha förståelse för hur rätten resonerat – sett till hur praxis ser ut. Domen ligger nog i enlighet med hur man tidigare bedömt liknande händelser.

Så du kommer inte att överklaga?

– Nej, det kommer jag inte, säger Åsa Hiding.

Mer läsning

Annons