Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom: Livstids fängelse för styckmord

Örebro tingsrätt dömde 25-åriga Jonna Henningsson till 16 års fängelse för att ha styckmördat sin kärleksrival i Askersund i juni förra året. I dag skärper Göta hovrätt straffet och dömer henne till livstids fängelse.

Annons

Det var den 18 juni förra året som mordet inträffade i en lägenhet i Askersund. Utrustad med hammare, kniv och insomningsmedicin, sömnhormon, vodka, sprutor och kanyler dödade Jonna Henningsson sin 22-åriga kärleksrival. Efter gärningen styckade hon liket i badkaret och placerade sedan likdelarna i ett skogsområde vid Hällabrottet. I polisens förundersökning fanns omfattande material om kvinnans internetsökningar. Bland annat sökte hon efter ”att bära ett lik” och ”mord utan kropp” efter gärningen.

Tingsrätten dömde Kumlakvinnan för mordet men menade att hon inte hade för avsikt att döda från början. Enligt tingsrätten hade hon ett så kallat likgiltighetsuppsåt, den lägre graden av uppsåt, något som drog ner straffet.

Åklagare Lars Duberg överklagade tingsrättens dom och menade att mordet var planerat och att hon därför skulle dömas till livstid för mord och brott mot griftefriden. Även försvaret överklagade domen.

- Min bedömning är att det har funnits en planering med hänsyn till det materialet jag presenterade, har Duberg tidigare sagt till NA.

Enligt advokat Johan Eriksson hade kvinnan inte planerat att mörda sin rival och ville att hon skulle frikännas. Henningsson menade att hon bara skulle skrämma kvinnan men att den planen sedan gick snett.

Klockan elva i dag meddelade Göta hovrätt domen. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och dömer Jonna Henningsson till livstids fängelse. Enligt hovrätten handlar det om ett direkt uppsåt i samband mordet, så kallat avsiktsuppsåt. 

Hovrätten anser att kvinnans faktiska handlande före, under och efter händelsen visar att hon dödade offret med direkt uppsåt. Hovrätten skriver också att man inte köper förklaringen att Jonna Henningsson inte förstod att offret skulle dö när hon högg kniven i henne. 

Hovrätten anser också att kvinnans "skymfliga behandling av det döda offret" ska ses som en del av mordet. Hon döms därför inte för brott mot griftefriden. 

Advokat Johan Eriksson säger till na.se att de kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

Jonna Henningsson.

Mer läsning

Annons