Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarna i sexhärvai Örebro står fast

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd till de två män i sexhärvan som överklagade sina domar.

Annons

Männen är 38 och 52 år gamla. De dömdes i hovrätten till fängelse i två år och fyra månader respektive två år och nio månader. Båda befanns skyldiga till våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn.

Tillsammans med en tredje man hade de sexutnyttjat två unga flickor under 2008–2009. Flickorna var bara 12 och 16 år när övergreppen började.

Verkade äldreI överklagandet till Högsta domstolen, HD, skrev männen att de inte visste om att flickorna var så unga. Flickornas utseende och handlande talade för att de var äldre, hävdade de i sina överklaganden.

För att HD ska ta upp ett mål krävs prövningstillstånd. Sådana tillstånd ges i princip bara i mål som kan vara vägledande för landets tingsrätter och hovrätter. Dessa domar kallas prejudikat.

Inte värt att prövaDet här målet anser HD inte värt att pröva. Domstolen brukar inte motivera sina beslut, utan konstaterar bara att det i det här fallet inte finns något nytt som motiverar en prövning.

Därmed står domarna fast mot de två männen.

Den tredje mannen dömdes i hovrätten till 3,5 års fängelse.

Utöver det finns det ytterligare två män som är misstänkta för att ha köpt sex av flickorna. De satt anhållna misstänkta för våldtäkt, men släpptes efter några dagar.

Mer läsning

Annons