Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för försök till utpressning

En 16-åring döms för försök till utpressning sedan en annan tonåring fått sms med krav på sprit eller pengar. Enligt åtalet skickades meddelanden under drygt tre månader. Innehållet gick ut på att en film med känsligt innehåll skulle offentliggöras på en skolas interna nätverk, eller internet, om inte pengar eller sprit lämnades.

Annons

16-åringen åtalades av kammaråklagare Louise Helleday och Örebro tingsrätt har nu dömt honom till ungdomstjänst 40 timmar. Han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden. Den åtalade har under utredning och rättegång nekat till försök till utpressning, men medgett att han tillsammans med en annan person spelat in den aktuella filmen. Den andre är under 15 år och därmed inte straffmyndig.

Örebro tingsrätt anser att det finns bevis för att 16-åringen gjort sig skyldig till det han åtalats för.

Några pengar eller någon sprit lämnades aldrig. Mottagaren meddelade att han inte hade tillgång till vare sig pengar eller alkohol.

Rätten anser att den som nu dömts varit delaktig i det som skett och i större utsträckning än han själv medgett.

Domstolen framhåller också att det handlar om ett stort antal sms-meddelanden.

Rätten skriver att straffvärdet för brottet uppgår till några månders fängelse, men att den åtalades låga ålder ska betaktas och att påföljden istället ska bli ungdomstjänst.

Mer läsning

Annons