Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för våldtäkt - frias

I Örebro tingsrätt dömdes den 40-årige mannen till två års fängelse för våldtäkt, men nu frias han helt i Göta hovrätt.

Annons

I tingsrätten hade han också dömts att betala 85 000 kronor till kvinnan, det beslutet gäller inte längre.Mannen och kvinnan kom i kontakt med varandra på Internet.

En kväll åkte han till Karlskoga för att besöka henne i bostaden. Sedan finns delade meningar om vad som hände.

Kvinnan säger att hon inte ville ha sex med honom, hans uppfattning är den motsatta.

Hovrätten anser kvinnans berättelse mycket trovärdig men menar att det är oklart hur mannen uppfattat situationen och om han förstått.

Domstolen ser inga bevis för att det var så.Göta hovrätt framhåller att för en fällande dom krävs att det är ställt utom allt rimligt tvivel att den åtalade verkligen gjort sig skyldig till det han anklagas för.Rätten menar att kvinnans berättelse har högt bevisvärde och att den också fått stöd av vad vittnen sagt om hennes reaktioner efteråt.Men eftersom bevisen för att mannen förstått inte anses tillräckliga ogillas åtalet.

Örebro tingsrätt gjorde en helt annan bedömning när målet var uppe där.

Tingsrätten ansåg inte det fanns någon anledning ifrågasätta uppgifterna och beslutade att kvinnans berättelse skulle läggas till grund för bedömningen. Rätten ansåg åtalet styrkt och att det skulle ge två års fängelse för våldtäkt.Målet överklagades och hovrätten var av annan uppfattning.

Mer läsning

Annons