Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen mot Eliassonmeddelas på onsdag

När rättegången mot Niklas Eliasson, åtalad för en mängd kvinnoöverfall i Örebro, avslutades på fredagen yrkade vice chefsåklagare Pia Åsberg på fjorton års fängelse.
Hon hänvisade till en hänsynslös och grov brottslighet med inslag av brutalt våld och knivhot.

Annons

Örebro tingsrätt, med lagman Per Grevesmühl som ordförande, meddelar dom på onsdag 15 juni.

Rättegången återupptogs efter ett uppehåll på grund av att Niklas Eliasson varit på rättspsykiatrisk undersökning, Utlåtandet från den undersökningen ger besked om att det inte finns skäl till rättspsykiatrisk vård. Han anses inte ha haft den formen av psykisk störning vare sig då brotten begicks eller vid tidpunkten för undersökningen.

Försvarsadvokaten Margaretha Arvidsson ansåg att straffet ska vara betydligt kortare än åklagarens yrkande om 14 år, utan att precisera hur långt.

Psykisk ohälsaHon hänvisade till att rätten bör ta hänsyn till att Niklas Eliasson tidigare är ostraffad, hans låga ålder vid första brotten och att det finns en psykisk ohälsa.

– Även om det inte är en psykisk ohälsa som ger skäl till rättspsykiatrisk vård så ska den tas med i bedömningen.

Utlåtandet från den rättspsykiatriska undersökningen visar att Niklas Eliasson upplevt en tvångsmässighet i sin brottslighet.

Utredningen ger också besked om att han noga planerat brotten, utökat brottsligheten, druckit alkohol och ibland tagit narkotika innan han nattetid begett sig ut på cykel . Han hade med sig buntband och kondomer.

Utredarna har kommit fram till att han iscensatt det han noga planerat och att det inte finns någon allvarlig psykisk störning i lagens mening, av sådan art att den ger skäl till rättspsykiatrisk vård.

Fjorton årVice chefsåklagare Pia Åsberg konstaterade vid fredagens förhandling att när undersökningen nu visat att det inte finns förutsättningar för ett överlämnande till rättspsykiatrisk vård så återstår fängelse.

Hon hänvisade till att flera grova våldtäkter samt övriga sexualbrott ger skäl till ett fjortonårigt fängelsestraff.

Försvarsadvokat Margaretha Arvidsson pekade på att hennes klient i mycket hö grad medverkat i utredningen och också berättat om brott han inte var misstänkt för.

Mer läsning

Annons