Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse för spritsmuggling 

En örebroare som döms till fängelse för spritsmuggling säger att många fester väntade inom släkten.
Enligt den dömde var det skälet till att han upprepade gånger tog in alkohol från Tyskland.

Annons

Bland det som kördes in i Sverige fanns 1 600 liter starköl, 175 liter starksprit, 158 liter cider och 102 liter vin. Mannen berättade vid rättegången att bröllop, förlovningar och andra fester var inplanerade och att det behövdes alkohol. Han döms förutom smuggling också för att ha förvarat närmare 140 liter starksprit, över 80 liter vin samt 22 liter öl och 50 liter cider.

Straffet blir fängelse sex månader. Inget av det beslagtagna återlämnas utan hälls ut.

Han har sagt att han chockades av att bli stoppad i tullen eftersom han inte anser han gjort något olagligt.

Mannen hänvisar till att han handlat i Europa och har sin frihet att köpa det han vill.

Men Örebro tingsrätt tror inte på inköp för eget bruk, i och med mängderna.

Den som döms förnekar bestämt att han tänkt sälja. Han säger att han åtog sig att åka till Tyskland och köpa alkohol till alla fester som skulle hållas, släktingar gav honom pengar och han köpte det de ville ha. Att han förvarat det inköpta hemma hos sig säger han berodde på att hans förvaringsutrymmen var lämpliga.

Örebro tingsrätt påpekar att det inom EU inte finns någon övre gräns för hur mycket alkohol som får föras in för eget, och familjens bruk. Men blir införseln väldigt stor kan den betraktas som yrkesmässig import och därmed smugglingsbrott.

I det här fallet anses införseln uppseendeväckande stor utan att mannen kunnat lämna en rimlig förklaring. Ytterligare en person hade åtalats men i det fallet ogillas åtalet.

Mer läsning

Annons