Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol gav Eon klartecken- länsstyrelsen kritisk

Eon har nu fått klartecken av miljödomstolen i Nacka för att bygga ny panna på Åbyverket i Örebro, och ett nytt tillstånd för hela anläggningen.
Owe Ekholm, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Örebro, är missnöjd med delar av tillståndet.

Annons

Det är utsläppen av kvicksilver till Svartån som gör honom besviken.

– Eon får fortsätta släppa ut kvicksilver i samma omfattning som nu. Vi anser att kraven skulle ha skärpts, fortsätter Owe Ekholm.

NA berättade i torsdagstidningen om den blivande nya pannan på Åbyverket. Den ska eldas med biobränsle, och det kommer att sänka koldioxidutsläppen.

De som har yttrat sig om koldioxidutsläppen från Åbyverket, och den förväntade minskningen av dem, är nöjda – inte helt oväntat.

Men länsstyrelsen har ställt krav även på andra miljöfarliga ämnen.

– Vi nådde inte ända fram, säger Owe Ekholm.

Utsläpp till luften av stoft och partiklar, svaveldioxid och kväveoxid som är försurande, ammoniak och dikväveoxid – för dessa ämnen fick Eon skärpta krav av miljödomstolen, även om det inte blev så mycket som länsstyrelsen ville.

Men för kvicksilverutsläppen i Svartån gick miljödomstolen inte alls länsstyrelsen till mötes. Eon får fortsätta släppa ut kvicksilver i Svartån i ungefär samma omfattning som företaget hittills har gjort.

– Gädda som vi fiskar ur Svartån har alltför höga halter kvicksilver i köttet. Vi vet att en förhållandevis stor andel av kvicksilvret i Svartån kommer från Åbyverket, säger Owe Ekholm.

För människor är inte halterna av kvicksilver farligt höga, men Owe Ekholm påpekar att EU har skärpt gränsvärdena till att ligga under de mängder som finns i gäddor från Svartån.

Owe Ekholm är även förvånad över att miljödomstolen ger Eon möjlighet att vänta med bygget av nya pannan i sju år.

Nöjd över miljödomstolens tillstånd är Henrik Johansson, regionchef för Eon värme.

– Miljödomstolen går helt på vår linje, säger han.

Länsstyrelsens kritik mot kvicksilverutsläppen bemöter han med att utsläppen ligger under gränser som är fastslagna i Sverige. Och domstolens beslut att Eon får en sjuårsperiod för att bygga nya pannan, anser han är formalia.

– Vår plan är fortfarande att pannan ska vara klar hösten 2012, säger han.

Mer läsning

Annons