Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricka sprit i limon går bra – men inte att servera den

Även förvaltningsrätten säger nej till LimoEuropes krav att få sälja alkohol i fordonen. Men Örebroföretaget ger sig inte.
– Vi tänker ta det till högsta instans, säger marknadschefen Rikard Eriksson.

Annons

Det är tillåtet för gäster att dricka medhavd alkohol i en limousin. Men företagen som hyr ut fordonen får inte sälja sådana drycker. Det tycker LimoEurope är mycket märkligt.

– Vi borde inte drabbas bara för att vår serveringslokal ligger inuti ett fordon. Vi har redan tillstånd att servera kalla rätter i vår rörliga lokal, säger han.

Ansökan avslogsDen 29 juni förra året avslog Örebros tillståndsenhet LimoEuropes ansökan om servera alkohol i en av  limousiner. Företaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Karlstad, men rätten har nu avslagit överklagandet.

Skälet är att lagen endast medger möjlighet till alkoholservering på tåg, fartyg eller flygplan.

Ser fram emot ny fajtRikard Eriksson tycker att lagstiftningen är föråldrad.

– Alkohollagen gällande trafikservering har inte ändrats sedan 1977. Skulle man se över vilka fordon som man i dag väljer vid stora högtider där vuxna människor firar så känns det underligt att limousiner inte tillkommer till de tre fordonstyper som finns i dag.

Rikad Eriksson säger att dagens dom var väntad. Han ser nu fram emot att få den prövad i kammarrätten.

–  Jag hoppas och tror att vi har större möjligheter att få till något som kan leda till en lagändring ju högre upp vi kommer.

Vill ha prejudikatÖrebroföretagets förhoppning är att överklagandet ska leda till ett prejudicerande domslut.

– Vi vill inte bara göra detta för Örebro. Vi vill att alla företag anslutna till Svenska limousinorganisationen ska ha möjlighet att ansöka om alkoholtillstånd, säger Rikard Eriksson.

Så säger lagen

6 kap. Servering.

12 §

Alkohollagen Tillstånd till servering av spritdrycker, vin och starköl meddelas av den kommun där serveringsstället är beläget.

Serveringstillstånd, som avser servering i inrikes trafik på fartyg, luftfartyg eller järnvägståg (trafikservering), meddelas dock av den kommun där det företag som vill bedriva serveringen har sitt säte eller där den person som vill bedriva serveringen har sitt hemvist. Har företaget inte säte inom landet eller personen inte hemvist inom landet, meddelas tillstånd av Stockholms kommun.

Mer läsning

Annons