Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drive intill fem- årsfest

Platsen är matsalen på Norrby Senior. Det är festligt värre, för Norrbyrådet ska just till att fira sitt femårsjubileum.

Annons
Parkeringsplatsen full. Antalet rullatorer är många när det är träff på Norrby senior. För medelåldern är hög.

Norrbyrådet är ett antal pensionärer som tagit som sin uppgift att göra något för de äldre som bor på Norrby Senior, före detta Norrbyhemmet.

Man träffas varannan vecka och det är underhållning och fika.

– Allt som förgyller vardagen betyder så mycket för oss pensionärer, säger Birgitta Ådin, en av eldsjälarna i Norrbyrådet.

Alla är fint uppklädda och orkestern är på plats. Tystnad påkallas. Orkestern börja spela, jo det är levande musik.

– De spelar våra bitar från ungdomen. Musiken står sig än i dag, hörs en man säga.

Värdinnorna gör sig redo för att servera. Kaffe och tårta ska det bli. Hembakad tårta. Bara en sådan sak. Många är de bilder som seniorerna tittat på, och mycket historik har de fått sig till livs. Men mest har de lyssnat till sång och musik från gästande artister. I dag är det Tu-Gubbs som spelar upp, en grupp som består av fem musikanter från Örebro.

– Namnet kommer sig av att vi alla jobbat som lärare på Tullängsskolan. Vi är nog Sveriges äldsta skolorkester, berättar de.

Lite guldkant

Innan Norrbyrådet bildades bestod pensionärsträffarna mest av prat och fika. Det Birgitta Ådin och gänget gjorde var att sätta lite guldkant på träffarna, bland att genom att skaffa fram artister som uppträder på träffarna.

Birgitta måste pruta friskt på artistgagerna, för Norrbyrådets kommunala bidrag på 23 000 kronor per år räcker inte så långt.

– Då låter jag ynklig och säger ”nä vi bara inte kan betala tolvhundra, men niohundra kan vi tänka oss ...”

Många hyllningar. Här är det Maud Nordqvist som kramas om av Birgitta Ådin.
Fullt ös. Tu-Gubbs orkester spelade på festen. Gruppen består av fem medlemmar, och inte två som man kan förledas att tro av namnet. På bilden ses gitarristen Fredrik Elvi.
Festligt värre. Hembakad tårta och levande musik bjöds det på.
Möten. Carl-Erik Bergström och Harald Lundbergmöttes i matsalen.

Mer läsning

Annons