Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottningen i Conventum

Barnrättsdagarna hålls årligen och besöks främst av personer som på olika sätt arbetar med barnrättigheter. I år lockades arrangemanget till Örebro och självaste Drottning Silvia besökte Conventum för att hålla ett avslutningstal.

Annons

Bakom arrangemanget står bland annat Barnrättsakademin som är en del av Örebro universitet och myndigheten barnombudsmannen.

- Temat i år är barn i samhällsvård. Vi har fokuserat på tre områden under de här dagarna, utbildning, hälsa och rätten att komma till tals, berättar Cathrine Johansson, pressansvarig på barnombudsmannen.

Varför just de här områdena?- Hälsa är ett område som ofta är eftersatt hos de här barnen. Utbildning är ett annat område där vi ser att de här barnen halkar efter och det beror inte på lägre begåvningsgrad. Det är ett allvarligt problem eftersom låga betyg ökar risken för en rad problem längre fram i livet.

-Det är många placerade barn som upplever att vuxna bara talar med vuxna om barnets situation, medan de själva inte får komma till tals i sitt ärende. Att få tycka till om sitt eget liv är en mänsklig rättighet, säger Cathrine Johansson.

Kenneth Ljung är en av dem som från barnombudsmannen har arbetet med Barnrättsdagarna tillsammans med Barnrättsakademin och Stiftelsen allmänna barnhuset. Han menar att responsen från deltagarna har varit positiv och att många har delat med sig av egna erfarenheter kring ämnet.

Varför är det viktigt att belysa just den här gruppen av barn?- Det är en utsatt grupp som man inte har pratat så mycket om. Det är svårt för den gruppen att på egen hand göra sin röst hörd. Därför har barnombudsmannen drivit den här frågan och alla tre arrangörer har varit eniga om att belysa den här frågan.

Drottning Silvia avslutade Barnrättsdagarna med ett framförande. Drottningen talade om vikten att lyssna och finnas till hands för barn.

- Det är både viktigt och klokt att föra dialog med barn och ungdomar. Tänk om alla barn fick växa upp med i alla fall en vuxen som ser dem. Det är vi som vuxna som har ansvaret för att barn växer upp i en miljö som präglas av barnkonventionens anda.

Helena Andersson och Rose-Marie Eriksson var två av besökarna. De arbetar båda inom kriminalvården i Karlskoga med bland annat barn och ungdomsfrågor.

-Det har varit riktigt bra dagar. Jag fastnade framför allt för skådespelaren Morgan Allings föredag, säger Helena.

- Ja, hela framförandet och budskapet var starkt. Bry dig när du ser att barn far illa. Att ta ansvar för sitt liv. Att inte skylla på en taskig barndom, man har trots allt vissa skyldigheter ändå, säger Rose-Marie.

-Allt de här dagarna har ju egentligen gått ut på just det. Att vi måste alla bry oss och ta barn på allvar. Inte vara rädd att stöta sig med andra, berättar Helena.

-Många av dem som hamnar hos oss har just den här bakgrunden, det känns bra att få en fördjupning i det ämnet, säger Rose-Marie.

-Ja, man vill förstå hur det kommer sig. Nu har vi mer kött på benen och mycket att ta med oss hem, säger Helena.

Kenneth Ljung från Barnombudsmannen är en av dem som arbetat med årets arrangemang.

Mer läsning

Annons