Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Du är arbetsbefriadoch hemförlovad”

Richard Vappelin och Christopher Buchholz, som i fyra år varit politiska sekreterare åt Moderaterna i Örebro, fick på torsdagen beskedet att de är befriade från sina arbetsuppgifter, med omedelbar verkan. Kent Persson (M) gav beskedet.

Annons

Richard Vappelin och Christopher Buchholz har anställning fram till årsskiftet och får lön till dess.

– Jag fick beskedet att jag var ”arbetsbefriad och hemförlovad”. Jag skulle tömma mitt rum och lämna tillbaka nycklar och mobiltelefon. Mötet tog två minuter, berättar Christopher Buchholz.

– Jag fick kallelse i ett sms dagen innan om möte med Kent Persson. Jag kunde inte avboka mina andra saker med en dags varsel, så jag fick beskedet på telefon, berättar Richard Vappelin.

"Ingen stor sak"– Det här är ingen stor sak. Det är helt självklart att en ny ledning vill ha sina medarbetare runt sig, och att tidigare medarbetare kan få gå. Richard Vappelin och Christopher Buchholz var Inger Högström-Westerlings medarbetare, säger Kent Persson.

– Jag har talat om för medarbetare som inte ska vara kvar, varför det sker. Jag väljer av integritet att inte tala om sådana saker i NA, fortsätter han.

Både Richard Vappelin och Christopher Buchholz instämmer i att varje ny politisk ledning väljer sina medarbetare.

– Men det är mycket underligt att Kent Persson säger till oss att vi inte längre ska ha några arbetsuppgifter, innan han ens har tillträtt. Han börjar inte som kommunalråd förrän vid årsskiftet, säger Richard Vappelin.

Richard Vappelin säger att han och Christopher Buchholz är anställda av Moderaterna i Örebro och att deras chef är Inger Högström-Westerling, och anser att det är mycket märkligt att Kent Persson kan säga till dem att de inte längre har några arbetsuppgifter.

– Efter valet har situationen på Rådhuset varit mycket märklig. När Kent Persson valdes till första namn upphörde all information till Christopher Buchholz och mig, trots att vi är politiska sekreterare och som sådana ska hållas informerade. Vi har i stället fått information av andra partier. Det har varit ofrånkomligt att vi låtit kritiska mot situationen, säger Richard Vappelin.

På torsdagen lämnade han in sin ansökan om att lämna Moderaterna i Örebro, han ska vara kvar i partiet på riksplanet, på samma sätt som Christopher Buchholz gjort i veckan.

Men Kent Persson har mycket svårt att förstå uppmärksamheten kring förändringarna i partiledningen.

– Det är NA som ger det stor uppmärksamhet. Det är bara en liten grupp som är kritiska: Inger Högström-Westerling och hennes man och hennes två politiska sekreterare, säger Kent Persson.

Fotnot: Hemförlovad: Ge tillstånd att återvända hem, ofta till soldater. (Svenska Akademins ordlista)

Mer läsning

Annons