Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edison fixade eget sommarjobb

Sommarjobben för ungdomar har blivit färre i år. Det menar LO som kontrollerade ungdomars situation i Örebro på fredagen.

Annons
Edison Nerda startade eget företag när han inte fick sommarjobb. Här är han tillsammans med Marie Krantz.

LO-facken genomför nu sin årliga kampanj där de besöker arbetsplatser för att prata arbetsvillkor med sommarjobbande ungdomar. På fredagen patrullerade Marie Krantz och och hennes kollegor från LO gatorna i centrala Örebro.

På Köpmangatan stannar hon och pratar med 17-åriga Edison Nerda som säljer jordgubbar.

- Jag fick inget sommarjobb, så jag fick skaffa mig ett eget säger han.

Edison Nerda, som går andra året i gymnasiet, har startat eget företag och jobbar dagligen vid sitt jordgubbsstånd mellan 10 och 18.

- Och på nätterna åker jag till Stockholm tillsammans med min pappa och hämtar nya jordgubbar, säger han.

Totalt har han lagt ut ungefär 20 000 kronor på sina jordgubbsinköp.

Enligt Marie Krantz är det ovanligt med så pass unga företagare som Edison Nerda. Samtidigt berättar hon att företagen har mycket färre sommarjobbare i år än tidigare år. LO:s patrull går in i flera butiker och restauranger längs Köpmangatan. I de flesta får de besked att det inte finns några sommarjobbare.

När dagen är över konstaterar Marie Krantz att de flesta företagare i Örebro har schyssta villkor för sina sommarjobbare.

- Men de är dåliga på anställningsbevis. Vi har fortfarande 48 killar och tjejer i vårt distrikt som inte fått sin lön från förra årets sommarjobb. Det beror oftast på att anställningsbevis saknas, säger hon.

Mer läsning

Annons