Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter gängkriget - så många har lämnat gängen

Några lever under ständigt hot från den gamla omgivningen. Andra har tvingats fly sina orter. Drygt tio gängmedlemmar har lämnat sina gamla liv efter att Örebropolisen startade en avhopparverksamhet tidigare i år.

Annons
Avhopp. Sedan polisens avhopparverksamhet inleddes tidigare i år har ett tiotal gängmedlemmar hoppat av och börjat nya liv. (OBS: Bilden är ett montage från ett tidigare polisingripande mot gängmedlemmar).

Flera gängoroligheter har skakat om Örebro med omnejd under de senaste åren med skottlossningar som följd.

Strax före sommaren meddelade polisen i Örebro län att man tillsammans med polisen i Värmland och Dalarna samt kommuner och landsting startat en avhopparverksamhet för dem som vill ha hjälp med att lämna ett kriminellt nätverk. Tidigare har det funnits en verksamhet för att skydda personer som har hotats eller utsatts för våld, men här vänder sig polisen enbart till personer som varit med i kriminella gäng och vill bort från gänglivet.

En sådan verksamhet har tidigare bara funnits i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sedan starten i Örebro har drygt tio personer med tidigare bakgrund i en gänggruppering lämnat det tidigare livet och sökt hjälp.

En Örebropolis, som inte vill framträda med sitt namn, är samordnare för verksamheten och berättar att de flesta är från 26 år och uppåt. Samtliga är män och har tidigare en dokumenterad knytning till ett kriminellt nätverk.

Hur ser hotbilden ut mot de här männen?

– Det är individuellt. Visst finns det hotbilder mot en del, men inte mot andra. Vissa har personskydd.

Hur mötena med polisen ser ut varierar.

– En del träffar vi och har samtal med, vi kan göra olika aktiviteter, ute och springer eller går med i skogen och så. En del har mer kontakt med socialtjänsten än med polisen.

Men framför allt handlar verksamheten om ett samarbete mellan olika myndigheter. Socialtjänsten och landstingets beroendecentrum i Örebro spelar en viktig roll, precis som arbetsförmedlingen.

På sikt är målet att de före detta gängkriminella männen ska komma i arbete.

– Men det finns inga snabba genvägar. Vi pratar kanske inte månader utan år. Vi har inget facit eftersom vi har hållit på för kort tid. Men det här bygger på att det finns ett förtroende mellan oss, förklarar samordnaren.

Det måste vara svårt för dem som tidigare aldrig velat prata med polisen?

– Vissa av dem har haft polisen som sin fiende i hela sina liv. Viljan att prata med polisen har tidigare varit mycket sparsam. Men vi kräver ingen information eller att de berättar något. Det är här och nu som gäller.

Men alla har inte klarat av att lämna gänglivet och ta emot hjälpen som erbjudits.

– Ja, det finns några som har återfallit i missbruk och kriminalitet.

Har du erfarenheter eller har drabbats av en kriminell gruppering på något sätt? Kontakta NA och berätta. Du är självklart anonym. Kontakta [email protected], 019-15 50 55 eller sms 72019.

Fakta: Avhopparverksamheten

Arbetet med avhopparverksamheten ingår i den framtida polisregionen Bergslagen med Örebro som huvudort.

Förutom polis, kommun, landsting och Arbetsförmedling är även Kriminalvården, Kronofogden och Försäkringskassan involverade i verksamheten.

Det finns beräkningar som har visat att personer som ingår i kriminella nätverk kostar samhället 20 miljoner kronor under 15 års tid.

Det finns planer på att starta avhopparverksamheter även på andra håll i Sverige.

Ett uppdrag finns från den nationella operativa ledningsgruppen inom polisen att ta fram ett koncept som ska bli nationellt. Där ska region Bergslagen lämna ett förslag på hur en avhopparverksamhet kan se ut på nationell nivå. Exempelvis kanske det bara kommer att finnas ett telefonnummer för hela Sverige som man utgår från.

Den som vill lämna en kriminell gruppering kan ringa 010-567 47 47. Det finns inget krav från polisen om att man måste berätta något. Däremot kan man inte slippa ansvar för brott som har begåtts.

Mer läsning

Annons