Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter NA:s granskning: Kris lönebidrag kollas

Arbetsförmedlingen ska titta extra på föreningen Kris lönebidragsanställningar.
– Det faktumet att en läkare skrivit intyg utan att träffa sin patient får oss att fundera, säger sektionschefen Stefan Ask.

Annons

Det var i helgen som NA kunde berätta om ett läkarintyg som låg till grund för att Mia blev klassad som arbetshandikappad hos Arbetsförmedlingen.

Mia berättade själv att hon aldrig träffat läkaren. Det framkom att föreningen Kris ringt upp läkaren och vädjat för Mia.

– Är det så att läkare skrivit ett utlåtande på beställning från en organisation måste vi ju kontrollera: har det här skett tidigare, säger Stefan Ask.

Blir det en revision av föreningen?

–Vi får titta på varje ärende och sedan våra egna akter, vad vi har för läkarutlåtande och att samtycke som finns. Den som får en funktionshinderkod ska ju ge sitt skriftliga samtycke, det skedde inte i det här fallet ni tog upp.

Kommer ni att kolla andra arbetsgivare också?

– Det gör vi fortlöpande När vi ser att en arbetsgivare har väldigt många lönebidragsanställda gör vi nedslag och tittar på hela handläggningen. För något år sedan hade vi ett sådant fall.

Hur många läkare hanterar intyg som ligger till grund för lönebidrag?

– Det jag kan säga är det nästan alltid är olika läkare, till exempel läkare på vårdcentraler. Det är väldigt ovanligt att det är en och samma läkare, säger Stefan Ask.

Jobb ideellt

I lördagens artikel säger Steve Holm att Kris ”haft förmånen att ha uppbackning från Arbetsförmedlingen ... och om vi inte hade lönebidragsanställningar skulle vi få halvera vår styrka”. Stefan Ask kommenterar:

– Till viss del stämmer det. Det finns ganska många föreningar som bygger sin verksamhet på lönebidrag som möjliggör en anställning som personen annars inte skulle fått.

Steve Holm sa i artikeln att det är vanligt att folk får jobba ideellt en period på Kris för att visa att de klarar jobbet, och att de under den tiden då bland annat får aktivitetsstöd eller a-kassa.

Stämmer det och är det i så fall rimligt att de jobbar gratis?

– Det är inget vi står bakom. Antingen har man praktik via oss eller så har man aktivitetsstöd, då är man försäkrad och har handledare. Jobba ideellt kan man göra i en förening på sin fritid.

Enligt Steve Holm brukar det aldrig vara några problem att få lönebidrag. Det brukar vara kort handläggningstid.

Vad säger ni om det?

– Den delen är inte så förvånande eftersom vi har ett antal personer som i huvudsak jobbar med lönebidrag. Handläggningstiden kan vara kort om allt är i sin ordning hos arbetsgivaren, att facket inte har något att erinra och att det finns klara läkarutlåtanden. Då kan ett lönebidrag vara klart på en vecka.

Har ni pratat med handläggaren som brukar ha kontakt med Kris?

– Inte ännu, men vi ska göra det utifrån de fakta ni lagt på bordet, säger Stefan Ask.

Fotnot: Mia heter något annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons