Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter olyckan: Blåljusen kräver bra utryckningsvägar

Förlängd utryckningstid kontra trafiksäkerhet. Det är frågor som ställs mot varandra när Trädgårdsgatan ska byggas om.

Annons

Efter olyckan på onsdagen, där en ambulans under utryckning krockade med en personbil, aktualiseras planerna på ombyggnationen av Trädgårdsgatan. Örebro kommun har tidigare visat planer på att ta smalna av körfälten för att införa cykelbana och busshållplatser på Trädgårdsgatan.

I veckan hade polis, räddningstjänst, ambulans och kommunen ett möte angående planerna på att bygga om Trädgårdsgatan. Polis räddningstjänsten och ambulans betonade vikten av att ombyggnationen inte ska försämra utryckningsvägen med tanke på tidsperspektivet och säkerheten.

– Vi diskuterar med kommunen hela tiden om olika trafiklösningar och vi förstår att man vill göra det så trafiksäkert som möjligt, säger Tomas Elisson, biträdande ambulanschef hos region Örebro län.

Om utryckningsvägen på Trädgårdsgatan påverkar utryckningsmöjligheterna får ambulansen överväga andra utryckningsvägar.

– Sedan tycker inte vi att det är jättebra om man smalnar av för mycket, med risk för köer, det blir trots allt en förskjutning i tid, säger Elisson.

– Det blir i så fall en diskussion om trafiksäkerhet kontra vår utryckningstid, fortsätter han.

I dag har ambulansen på USÖ en trafikreglering som kallas gröna vågen. Den gör att fordon i utryckning får grönt ljus hela vägen från USÖ till Rudbecksgatan och den funktionen skulle kunna utvecklas om Trädgårdsgatan byggs om.

– Man skulle kunna tänka sig att det fanns lampor som signalerar för bussarna att ett utryckningsfordon är på väg, säger Tomas Elisson.

När det gäller olyckan på onsdagen rapporterar sjukvården att samtliga inblandade, varav två ambulanssjukvårdare, klarat sig utan allvarliga skador.

– Det har gått bra och vår personal är redan i tjänst i dag, säger Tomas Elisson.

– Han som körde är en mycket erfaren förare och kör den här sträckan dagligen, fortsätter han.

Vid olyckstillfället uppgav räddningstjänsten att ambulansen var på utryckning till en patient med hjärtstopp. Det dementeras nu av Elisson.

– Det var ett prioriterat uppdrag, ja, patienten hade andningsbesvär och var kallsvettig men det var lite oklart vad som hänt på grund av att inringaren fanns inte på plats, säger han.

Larmet prioriterades sedan ner och patienten ska enligt Elisson må bra.

Mer läsning

Annons