Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter petningen: ”Inte pratat tillräckligt”

För en vecka sedan blev Karolina Wallström inröstad som förstanamn på Folkpartiets kommunlista inför valet 2014 på ett medlemsmöte. Hon petade därmed undan Staffan Werme, som under många år varit nummer ett för Folkpartiet i kommunpolitiken i Örebro.

Annons
Karolina Wallström petade Staffan Werme som förstanamn för FP kommunlista i Örebro.

– Vi har pratat, men inte tillräckligt. Vi har bestämt att vi ska prata, men inte just nu. Det har varit mycket att göra med att jag har programnämnd och han har varit på möte med partistyrelsen. Det är klart att vi kommer åtminstone träffas på måndag. För då har vi styrgruppsmöte i Folkpartiet, säger Karolina Wallström.

Från att ha varit, som hon beskriver det, omtumlad på mötet känner hon sig i dag redo att ta över som frontfigur för partiet.

– Visst är jag nöjd, men känner också att det är spännande. Jag känner mig förberedd. Jag har inte alls satt mig in i rollen, men jag är inte alls ensam i teamet. Och det här gäller först 2015, då det kan bli aktuellt att man är den riktiga ettan, om väljarna vill det, säger Karolina Wallström.

Någon gång måste väl sökarljuset börja landa på dig i stället för Staffan?

– Ja, men så blir det. Det känns lite så. Min förhoppning är att det kanske lite mer naturligt, på bästa sätt. Jag hoppas att det blir en naturlig övergång i det arbete vi ska göra på något sätt, säger Karolina Wallström.

Vad var det som hände på medlemsmötet, handlar det om missnöje med ledarskapet?

– Från min sida så finns det ingen planering så. Jag har inte varit med om någon kupp. Det som är grunden till att jag sa ja till nomineringen är att av de här 16 åren som Staffan har varit kommunalråd har jag varit med tio år. Jag har jobbat både i majoritet och i opposition. Jag har haft ett politiskt uppdrag i snart tre år som har är ett av kommunens tyngsta i oppositionen, säger Karolina Wallström.

Hon påpekar att det förtroende som visats henne är något hon har jobbat sig till.

-Min önskan är att jag har blivit vald på medlemsmötet efter mitt eget förtroende, inte så mycket efter vad Staffan har gjort eller inte. Men är det något som har spelat in är det väl det här att när man har suttit länge som ledare finns ett behov av förnyelse. Det har inget med personliga egenskaper att göra eller något annat, säger Karolina Wallström.

Kommer ditt ledarskap att se annorlunda ut?

– Jag tror att det är svårt att sia om hur det ser ut januari 2015. För vi vet inte vad som händer med kommunfullmäktige-gruppen. Det är något vi i första hand går till val på, vilka som sitter där då vet vi inte i dag. Men jag tänker väldigt mycket på att bygga ett brett team. Jag tror det är väldigt viktigt att det finns en återväxt, att det finns ett stöd och att det finns en stor förankring i partiets politik. För då blir vi starka ända ned på gräsrotsnivå, säger Karolina Wallström.

Från andra partier

har det antytts att du blir lättare att samarbeta med.

– Jag har varit den som har meddelat och samordnat och varit Konfliktlösare tidigare. Alla stora ledare har en sådan, och jag vill nog påstå att Staffan har varit en stor ledare. Det förtroendet som jag har tillsammans med andra rådhuspolitiker, det har jag fått uppdrag av Staffan. Det har varit i samförstånd mellan oss att vi har delat vissa arbetsuppgifter, säger Karolina Wallström.

Mer läsning

Annons