Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter utvisning: Polis vilar ut på lyxhotell

Personal vid gränspolisen i Örebro stannar ofta utomlands flera dygn, ibland på lyxhotell, i samband med utvisningar. Det visar en granskning som Sveriges radio P4 har gjort.

Annons

Tillsammans med programmet Kaliber har P4 gått igenom reseräkningar från de senaste 22 månaderna. Gränspolisen har, tillsammans med Kriminalvårdens transporttjänst, genomfört 50 utvisningsresor under den här perioden. Vid 23 av dessa har gränspoliserna stannat kvar på destinationen i minst två dygn - detta trots att uppdraget slutförts. Det handlar om resor till bland annat Tanzania, Frankrike och Förenade Arabemiraten. I många fall har man bott på femstjärniga hotell, visar P4:s granskning. 

Mats Fogelberg är chef för gränspolisen i Örebro. Han förklarar förhållningssättet bakom resorna:

– Många gånger har de då varit i tjänst under kanske 20 upp till över 30 timmar utan att få någon erfoderlig vila. Så de här dagarna då de finns någonstans ute i världen, så är det för att vila upp sig, säger han. Det kan ibland vara stökiga och tuffa uppdrag som kan ta hårt på psyket, säger han till P4 Örebro.

Enligt Fogelberg är det Kriminalvårdens budget som belastas. Det är också Kriminalvårdens regler som gäller, även för gränspolisens personal. Örebropolisen kan därför inte kalla hem sin personal direkt när uppdraget är slutfört. 

- Vi är med på de här resorna på andras villkor och jag kan inte påverka det här överhuvudtaget alls, säger Mats Fogelberg till P4 Örebro.

Mer läsning

Annons