Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter vårdmissen: "Ska garantera säkerheten" 

Efter vårdmissen när en 86-årig kvinna blev liggande hjälplös i sin säng i två dygn svarar nu myndighetschefen. – Utredningen får visa vad som gått fel, och ifall det skett någon avvikelse vid utskrivningen inför hemgång, säger Catarina Söderberg, myndighetschef inom vård och omsorg i Örebro kommun.

Annons

Na.se berättade på torsdagen om den aktuella lex-Sarah-anmälan efter att en 86-årig kvinna i Örebro hittats i sin säng, efter ett sjukhusbesök, av en anställd på det hemtjänstföretag som sköter kvinnans städning och inköp en gång i veckan. Enligt anmälan hade kvinnan då legat i sin säng i två dygn.

”Hon var förvirrad och hade uträttat sina behov i sängen. Har ej ätit eller druckit”, står det bland annat i rapporten som assistansbolagets verksamhetschef skickat in.

Nu utreds vad som har gått fel, och vem som bär ansvaret i frågan. USÖ eller Örebro kommun.

Catarina Söderberg säger så här till NA på fredagen:

– Eftersom det nu startas en lex-Sarah-utredning vill jag inte kommentera det här specifika ärendet. Utredningen får visa om det har begåtts något fel, säger hon. 

Finns det återkommande brister i den här typen av ansvarsöverlämningar från sjukhuset till kommunen?

– Nej, det bedömer jag att det generellt inte finns. Vi har ett väl utvecklat system som ska garantera patientsäkerheten och överföringen av ansvaret mellan landstinget och kommunen, och som ska garantera att man får den hjälp man behöver för att det ska vara tryggt och säkert när man kommer hem från en sjukhusvistelse.

Vad kan ha gått fel?

– Utan att kommentera just det här fallet så får dock kommunen inte alltid reda på vilka personer som åker hem från sjukhuset. Orsak till det kan vara att den enskilde själv frånsäger sig vårdplaneringen och vill åka hem tidigare, eller att sjukhuset har bedömt att det inte behövs någon vårdplanering inför hemgång. Vad som skett i detta fall får alltså lex Sarah-utredningen visa. Det kan ju finnas annan förklaring. Efter en utredning kan vi analysera vad som inträffat och få möjlighet tillsammans med Landstinget att vidta förbättringsåtgärder för att säkra än mer framåt.

Mer läsning

Annons