Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyst för mångmiljonstölder

Under åtta år har polisen sökt efter en man som 2002 häktats, misstänkt för att ha stulit lastbilar och släp till värden upp mot 10-20 miljoner kronor, berättar Örebropolisen.

Annons

Det var hösten 2002 som polisen efter ett tips slog till mot en industrilokal i Vretstorp. Där hittades flera stulna lastbilar, bland annat en nästan ny timmerbil värd 2,5 miljoner kronor.

Utredningen som följde ledde till tolv anmälningar om stöld av lastbil med släp. På några av de stulna lastbilarna fanns även gods, bland annat från Ikea.

Polisens informatör Mats Nylén uppskattar att värdet på det stulna uppgår till 10–20 miljoner kronor.

– Det kan också vara mer. Det är möjligt att det exakta beloppet finns i utredningsmaterialet, men jag har inte hunnit skaffa mig information om det, säger Nylén.

I industrilokalen hittades även klädesplagg som enligt Nylén skulle användas för att lura till sig lastbilar i samband med olyckor och motorhaverier.

Till exempel kläder som bärgningspersonal använder?– Det är en bra gissning.

Efter tillslaget sattes industrilokalen under bevakning, men någon ägare dök aldrig upp. Mannen, som då bodde i Örebro, häktades därför i sin frånvaro.

I nästan åtta år lyckades han undgå lagens långa arm. Men den 15 juni var det klippt – han greps då i Kalmar där han har släkt.

Gripandet var ingen tillfällighet.

– Polisen som har lett utredningen har varit envis och aldrig riktigt släppt ärendet. Han har sett till att man då och då letat efter den här personen i Kalmar. Till slut fick vi napp, säger Mats Nylén.

Ett av polisens viktigaste bevis mot mannen är en fimp som hittades i en av lastbilarna.

Den fimpen innehåller dna från mannen, enligt ett provsvar som kom på torsdagen från Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Dna-träffen bedömdes som den starkaste man kan få, så det här kan ju vara väldigt bindande.

Nylén har inga uppgifter om vad den misstänkte har sagt i förhören.

Mannen är misstänkt för grov stöld alternativt grovt häleri. Han tros också vara skyldig till grov märkesförfalskning eftersom han försökte ändra identitet på lastbilarna genom att ge dem andra chassinummer.

Mer läsning

Annons