Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev fälls för hot om massaker

Den före detta eleven som hotade med en massaker på Tullängsskolan har dömts för olaga hot av Göta hovrätt. Därmed ändrar hovrätten tingsrättens friande dom.

Annons

Den 7 maj 2010 utrymdes hela Tullängsskolan sedan 26-åringen hotat att ställa till med en massaker.

Hotet framfördes på ett chattforum där mannen bland annat skrev följande på engelska: ”I dag kommer folk på Tullängsskolan, Örebro, att möta sin skapare klockan 09.00”.

En lärare namngavs särskilt. 26-åringen hade några år tidigare anklagat läraren för att det var dennes fel att han tvingades sluta på skolan.

Erkände hotet

I Örebro tingsrätt erkände mannen massakerhotet. Men han hävdade att det bara var på skoj och läraren hade han över huvud taget inte hotat.

Tingsrätten kom fram till att mannen inte var skyldig till olaga hot mot vare sig den namngivne läraren, annan personal eller elever på skolan. Det fanns visserligen mycket som talade för att 26-åringen dödshotat läraren, men tingsrätten valde att ändå fria mannen eftersom bevisningen trots allt inte räckte till.

Gör nu annan bedömning

Göta hovrätt gör nu en helt annan bedömning i sin dom, som kom på tisdagen. Hovrätten anser det utrett att 26-åringen verkligen skrivit hoten på chattsidan. Hoten var visserligen inte direkt riktade mot eleverna och personalen eftersom de enbart kunde läsas av den som gick in på den aktuella nätsidan. Men 26-åringen måste ha insett att det fanns en påtaglig risk för att hoten skulle föras vidare till elever och skolpersonal. Därför fälls han för brottet.

Hovrätten anser att det 26-åringen gjort sig skyldig till är mycket allvarligt. Däremot betecknas gärningen inte som ett grovt brott, vilket åklagaren yrkat på.

26-åringen döms nu till villkorlig dom och 75 dagsböter. Domen innefattar även två skadegörelser och olovligt innehav av kniv.

Bakgrund

Tullängsskolan utrymdes direkt på morgonen den 7 maj 2010 sedan hotet blivit känt. Runt 1 300 elever och 300 anställda berördes.

Den före detta eleven hävdade att han hade granater och en AK4:a som han skulle använda.

26-åringen ringde samma dag även NA med syftet att få hjälp att förhandla med Säpo om en lösensumma på flera miljoner kronor.

Om han inte fick pengarna skulle han göra allvar av sitt hot. Alla på skolan skulle dö.

Mannen greps senare på kvällen i en annan stad. Han var då kraftigt berusad.

Mer läsning

Annons