Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna överger tv-skolan

Mikaelskolan, som blev känd genom tv-serien Klass 9A, får allt färre elever. Till hösten kommer bara drygt 300 barn att gå där. Dessutom lämnar rektor Elisabeth Brynje Starfelt skolan i oktober.

Annons
Rektor. Elisabeth Brynje Starfelt lämnar Mikaelskolan för Ekeskolan. Arkivbild: KICKI NILSSON

Mikaelskolan, som ligger på väster vid Baronbackarna, har elever från förskoleklass till nian. Skolan har under flera år tappat elever och minskar nu ytterligare. Förra läsåret gick där 373 elever. Nu i höst kommer siffran att vara nere i 333. I oktober slutar också Elisabeth Brynje Starfelt, som i två år varit rektor på skolan, sin tjänst. Hon kommer i stället att bli rektor för Ekeskolan i Örebro.

– Men att jag slutar som rektor har inget med att skolan tappar elever att göra. Jag trivs väldigt, väldigt bra på skolan men fick erbjudande om en tjänst som jag inte kunde tacka nej till. Jag är ju specialpedagog i grunden och Ekeskolan ingår i Specialpedagogiska skolmyndigheten, säger hon.

Varför har Mikaelskolan så få elever?

– Det beror på att de barn i området som börjar förskoleklass i stället väljer Tegnérskolan som är en lågstadieskola. När de sedan ska början fyran och egentligen har Mikaelskolan som anvisningsskola så får vi inte dom eleverna. De väljer i stället att gå till OP-skolan, Rosta eller Karl Johansskolan.

Men varför är det så?

– Ja ... det är jättesvårt att svara på. Det kan bero på olika orsaker men jag funderar så här: Nu har vi 50 procent som har svenska som modersmål och i förskoleklassen betydligt färre. Man kan fundera var de svenska familjerna är, och var de inte är.

Går ni ut och gör reklam för skolan?

– Vi har ju informationsmöten och klasser som kommer på besök men när en stark föräldragrupp har bestämt sig för att barnen i stället ska gå på OP-skolan är det svårt att stå emot det. Även om det kanske finns föräldrar som hellre hade valt Mikaelskolan till sina barn.

Ni fick ju mycket uppmärksamhet i våras med anledning av tv-serien Klass 9A. Programmet visade ju på en del problem och gav inte en så smickrande bild av skolan. Har det påverkat dig att söka ett annat jobb?

– Nej, det har det inte. Jag tycker tv-serien har varit positiv för skolan. Nu diskuterar vi mycket mer öppet de olika frågor som kommer upp och vi ser på sakerna på ett annat sätt. Man har också visat på en del problem som fanns. Jag kan till exempel tycka att lärarna har haft för låga förväntningar på eleverna och därför har vi inte haft den måluppfyllelse som vi borde ha.

Elevtapp. Mikaelskolan får allt färre elever.

Mer läsning

Annons