Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna väljer andra skolor

Högstadiet på Brickebackens skola är nedläggningshotat. Skolan har fått färre och färre elever de senaste åren. Den främsta orsaken är att elever och deras föräldrar väljer andra skolor.

Annons

Redan i våras fanns en oro för skolans framtid. Personal, föräldrar och politiker har träffats för att diskutera utvecklingen.

– Det finns en enighet om att det kan vara svårt att driva ett bra högstadium när det är så få elever som nu, säger Ina Lindström (F), ordförande i skolnämnd sydost.

Men så var det inte på de första mötena, de handlade mera om hur man ska kunna vända trenden för att högstadiet skulle kunna vara kvar, berättar hon.

– Det finns inga beslut om nedläggning, ingenting är bestämt. Men nu under hösten måste vi politiker besluta vad som ska hända.

Hela skolan har fått färre elever. I år har skolan ungefär 335 elever. För tio år sedan var det 735.

Men det är bara högstadiets framtid som diskuteras politiskt. Högstadiet har ungefär 90 elever i år. För tre år sedan gick ett par hundra elever på högstadiet.

– Ett högstadium är svårt att driva när det blir för litet, det är svårt att hålla kvaliteten på undervisningen. Men låg- och mellanstadiet är inga problem i den här storleken, säger Mussie Ephrem (V).

Han går inte emot sin politiska motståndare.

– Jag ser också att vi måste göra något. Men vi ska inte ta för givet att det blir nedläggning, vi måste först se utvecklingen. Några elever har redan kommit tillbaka till Brickebacken efter att ha valt Kunskapsskolan, säger Mussie Ephrem.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att ett kommunalt högstadium i ett bostadsområde drabbas för att det växer upp friskolor.

Om det blir ett beslut att lägga ner Brickebackens högstadium, kan eleverna få gå på Almby skola, Navet i Ladugårdsängen eller Adolfsbergsskolan.

– Det ska utredas. Men vilken skola det än blir, ska kommunen ta kostnaden för skolskjuts. Det är mitt krav, säger Mussie Ephrem.

Både Ina Lindström och Mussie Ephrem anser att en översyn över hela skolsituationen i sydost behöver göras, för att kunna planera för framtiden.

– Det gäller Sörby, Sörbyängen och Ladugårdsängen bland annat, säger Ina Lindström.

Mer läsning

Annons