Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil från Örebro lever på sin BMX

Nu har örebroaren Emil Eriksson – en av Sveriges bästa streetåkare i BMX – blivit proffs i USA.
Som enda svensk har han precis börjat köra som teamåkare för ett av de största märkena i USA.
– Det här är väldigt häftigt, säger han.

Annons

Förra veckan fick Emil Eriksson veta att han tagit ett rejält kliv upp i BMX-världen och blivit teamåkare för Subrosa Skeleton Crew.

– Det är stort. Det är väldigt få förunnat att få platsa i de amerikanska teamen. Det är kul att det händer något för oss svenska åkare. Jag är väldigt glad just nu, säger Emil Eriksson.

Emil Eriksson är 24 år och har kört BMX så länge han kan minnas. Proffs blev han under 2006 och sedan dess har han cyklat på heltid.

"Riktigt häftigt"

– Jag har cyklat lite inofficiellt för Subrosa tidigare genom den svenska distributören. Nu när jag blir upptagen i deras officiella crew är det riktigt häftigt. Det betyder att de tycker jag gör ett bra jobb, säger Emil Eriksson.

Den gren av BMX som Emil Eriksson kör kallas för street. Det innebär att man åker på hinder som man hittar på gatorna. Trappor, väggar och betongsuggor är några populära hinder att köra olika tricks på.

Filmade i Örebro

– Det är framförallt att spela in film och göra fotojobb som är aktuellt för mig. Jag tävlar inte direkt. Förr filmade vi mycket i Örebro. Men det finns inte obegränsade ställen att göra tricks på. Vi letar hela tiden nya ställen, säger Emil.

De senaste vintrarna har Emil hängt på gatorna i Spanien där han cyklat så gott som dagligen.

– Det är kanske största fördelen med att vara sponsrad. Jag har rest och fått uppleva jättemycket. Jag gillar inte att köra på inomhusbanor. Under vintern försöker jag vara utomlands.

Åker till USA

Närmast kommer Emil att om en vecka åka tillbaks till Spanien och vara där i en månad. Planen är sedan att åka till USA.

– Emil är den bästa streetåkaren vi har i Sverige. Att överhuvudtaget komma med i ett amerikanskt team är en väldigt stor grej bland proffsen i de här sammanhangen, säger Mats Jansson, på Örebroföretaget Rite, som är svensk distributör av Subrosa.

Emil Karlsson om sina favoritspots i Örebro

Gamla Örebromässan

”Det är ett schysst ställe. Vi gillar ofta att cykla på samma ställen som skatearna brukar vara på. Det hänger ihop lite."

Skatebordytan i Tybble

”Vi kommer bra överens med skateboardåkarna som håller till där. Det finns roliga grejer där att göra tricks på.”

Haga centrum

”De hade tills alldeles nyligen perfekta små räcken som var väldigt roliga att leka med. Men de har tagit bort dem nu. Kanske tröttnade de på oss.”

Mer läsning

Annons