Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bit Italien i Örebro

Rosalis Deli vid Järntorget har knoppat av sig och i lokalen bredvid har Casa Nostra flyttat in.

Annons
Mästare och lärling. Giovanni Carmelo Chessari och Luigi Ficca är handplockade till Örebros nya italienska vattenhål Casa Nostra som nyligen öppnat.

Rosemarie och Ali är i högsta grad inblandade i båda etableringarna, som ägare. Men när det gäller köket i den nya restaurangen så har det släppt in kocken och chefen, Giovanni Carmelo Chessari. Han i sin tur har hjälp av 25-åriga Luigi Ficca, som kommer direkt från Neapels restaurangvärld.

Båda har så klart italiensk kockutbildning men när det gäller erfarenhet så har Giovanni den klart bredaste. Han har lagat mat på alla kontinenter och behärskar såväl det amerikanska köket som det asiatiska. En liten släng av svensk erfarenhet har han också.

– Jag jobbade i köket på Hotel Sheraton i Stockholm en gång i tiden. Det var länge sedan, och bara en kort period, säger han på engelska.

Global kock

– Jag är född i Ragusa på Sicilien, uppvuxen i Venezuela och har arbetat runt om i världen. De senaste åren i Kina, London, Köpenhamn och Thailand. Men jag är klart bäst på det italienska.

Som sagt, nu har han klivit av i Örebro. Hur han hamnade här är en berättelse om kontakter och vänskap med restaurangägarna.

Casa Nostra blir Rosemaries och Alis tredje restaurang, de har även en lunchrestaurang på Aspholmen. Namnet, Casa Nostra, som betyder Vårt hem, låter ruskigt likt Cosa nostra, Vår sak, en benämning på den sicilianska maffian.

– Jo, det har vi allt tänkt på och kommer säkert att få kommentarer om, säger Rosemarie.

Vill skapa mötesplats

Idén att starta en italiensk kvällsrestaurang har funnits ett tag.

– Ända sedan fotoaffären som låg bredvid försvann för två år sedan. Vi ville servera genuin italiensk mat men också smårätter vid disken eller möjlighet för folk att ta ett glas vin i baren. En mötesplats med hög mysfaktor. Precis som i Italien.

Höga ambitionerEfter jul satte Rosemarie och Ali i gång. De slängde ut inredningen efter den förra hyresgästen och den italienska krogen började ta form. Rustika tegelväggar, en lång bardisk och en stor öppen vedugn. Som gjort för att baka pizza i?

– Javisst, så småningom, men just nu testar vi oss fram. Giovanni har gjort menyn och han har höga ambitioner. Italiensk mat är ju inte bara pasta. Han vill ha allt – kött, fisk, förrätter, soppor och efterrätter, listan kan göras lång.

– Men vi har gjort ett avtal, som Giovanni är med på. Vi låter gästerna bestämma i början. De mest populära rätterna får vara kvar, de andra skippar vi, säger Rosemarie.

Mer läsning

Annons