Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon i sena fakturor

Det slarvas med räkningarna i maktens korridorer. Under 2011 och 2012 fick Örebro kommun betala över en halv miljon kronor på grund av över tusen sena fakturor enligt NA:s granskning.

Annons

Örebro kommun vill att du ska betala dina räkningar i tid. Men kommunen lever inte upp till det kravet. NA har granskat inkomna leverantörsfakturor under 2011 och 2012 och noterat att Örebro kommun varit sena med att betala inkomna leverantörsfakturor totalt 1 039 gånger under de två åren. Flera av fakturorna har också gått till kronofogden.

Under 2011 tvingades Örebros skattebetalare låta kommunen betala totalt 352 801 kronor i dröjsmålsräntor, påminnelseavgifter och inkassoavgifter på 552 sena fakturor. 2012 var siffran något lägre, 184 333 kronor på 559 fakturor. Totalt hamnar summan på över en halv miljon kronor, eller 537 134 kronor närmare bestämt.

Ett par gånger i månaden är kommunens betalningsmissar av den arten att leverantörerna vänder sig till kronofogden för att få hjälp. Det har hänt 88 gånger de senaste dryga tre åren.

I dagsläget ligger två ärenden mot Örebro kommun hos kronofogden, båda med Akademibokhandeln som fordringsägare.

Kommunen köpte i somras in böcker som skulle delas ut som stipendier till duktiga elever. Det var två inköp, det ena kostade 2100 kronor, den andra 5045 kronor. Beställare var Grundskolans Samfond 2, en donation som förvaltas av kommunens redovisningsenhet.

Mathias Jonsson på redovisningsenheten beskriver hur fakturorna skulle ha hanterats. Samfonden skulle ha lämnat fakturorna till förvaltningskontoret för förskola och skola, som i sin tur skulle ha lämnat den vidare till redovisningsenheten, som betalar alla fakturor.

Av okänd anledning blev fakturorna liggande. En påminnelse försvann också på vägen.

Akademibokhandelns kravrutiner rullade obönhörligt vidare. De lämnade fakturorna till inkassoföretaget Visma, som begärda assistans av kronofogden. Först då reagerade kommunen.

– Originalfakturorna är fortfarande försvunna, säger Mathias Jonsson. Vi har begärt att få kopior från Akademibokhandeln för att se exakt vad som levererats. Vi betalar aldrig för något vi inte vet vad det är.

Beläggningsarbete på stadens gator verkar vara ett annat återkommande problem. Under en enda höstmånad var kommunen sen med betalningen av 18 fakturor till NCC, i flera fall nästan en månad för sen men ofta runt tio dagar. Bara dessa förseningar kostade kommunen 28 002 kronor i ränta.

Skanska hade ett ännu saftigare räntekrav på 38 000 kronor. Då hade kommunen varit sena med 31 fakturor under en enda månad, i ett fall 174 dagar för sena.

Ett krav på 4 miljoner kronor från Försäkringskassan blev liggande 14 dagar över tiden, vilket kostade drygt 16 000 kronor i ränta.

Förseningarna är inte gratis. Räntan kommunen tvngas betala ligger på 8–10 procent.

Mer läsning

Annons