Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel värld trollbinds av Jimi Fritzes historia

Han överlevde en hjärnblödning mot alla odds. Nu trollbinder Jimi Fritzes historia en hel värld.

Annons
En ny form av digital berättelse. Efter att ha följt strokedrabbade örebroaren Jimi Fritze i tre år kommer nu NA:s skildring som en longread.

Kommentarerna ramlar in i en strid ström på Jimi Fritzes facebook. Människor gillar och skriver hälsningar – från Tyskland, Egypten, Chile, Kina och övriga världen. De senaste dagarna har antalet följare på sidan ”Kämpa jimi kämpa” ökat markant.

I torsdags, efter att NA lyft Jimi Fritzes historia,  uppmärksammade svenska medier Jimis anmälan till Inspektionen för vård och omsorg mot Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Bakgrunden till den är att Jimi sommaren 2012 drabbades av en svår hjärnblödning. På sjukhuset trodde läkarna att han skulle dö. De anhöriga fick ta farväl och läkarna började diskutera frågan om att få donera Jimis organ.

Vad de inte visste var att Jimi hörde allt de sa. Han var oförmögen att kommunicera, men vid medvetande. En mer erfaren läkare kom tillbaka från semestern och såg att skadan inte var så stor som man befarat. Det blev starten för Jimis återhämtning. I dag tränar han flera gånger i veckan och har fått tillbaka talet och viss rörlighet. I sin anmälan är han kritisk till att läkarna diskuterade organdonation innan de konstaterat att Jimi var hjärndöd.

Nu trollbinder Jimis historia en hel värld. Den har spridit sig långt utanför Sveriges gränser.

– Jag som inte visste att den kommit ut. Jag gjorde en anmälan, men trodde inte att den var offentlig, säger Jimi.

Han har fått ett åttiotal telefonsamtal de senaste fyra dagarna från media och privatpersoner runt om i världen. Daily Mail i London var bland de första att höra av sig, sen brittiska The Telegraph, amerikanska ABC News och norska VG. Brittiska ITV Daybreak är på väg till Sverige den här veckan för att göra ett tv-inslag om Jimi.

Googlar man hans namn får man 147 000 träffar och hamnar på tidningars webbsidor över hela världen. Alla är intresserade av samma sak.

– De vill veta vad jag hörde och vad läkarna sa. Det här med organdonationer berör.

Jimi får kraft från uppmärksamheten. Alla människors välvilja får honom att vilja kämpa vidare.

– Det är underbart att lilla jag kan få min röst hörd.

Han läser en del av det som skrivs. Även kommentarsfälten. Han blir upprörd när någon tror att han tjänar pengar på uppmärksamheten. Det gör han inte. Någon tycker att han klagar för mycket på vården, de räddade ju honom.

– Jag är inte otacksam. Jag är glad att jag är i livet. Jag har inte stämt sjukhuset som någon skrev. Jag har gjort en anmälan om misstag i vården.

Nyss hörde en tjej i Kina av sig med en hälsning. Då började han förstå vidden av det han varit med om och hur det intresserat världen.

– Först tänkte jag att jag berört miljoner människor. Nu tror jag att det är miljarder.

Mer läsning

Annons