Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En hon blir inte mer våldtagen än en hen"

Okunskap och heterosexualitet som norm gjorde ett våldtäktsförsök till en misshandel, enligt Karl-Erik Irina Nilsen på RFSL.
– Vi hoppas att fallet går vidare till en högre instans, säger han.

Annons
Karl-Erik Irina Nilsen och Pell Uno Larsson från RFSL är inget annat än upprörda över domen mot 61-åringen.

Efter att ha tafsat på en ung kvinna och försökt slita av henne kläderna dömdes den 61-åriga mannen för misshandel för att offret visade sig vara en han.

– Vad i herrans namn tänker de med? Det är ett allvarligt försök till våldtäkt och då spelar väl könet ingen roll, säger Pell Uno Larsson, ordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) i Örebro.

Tillsammans med kollegan Karl-Erik Irina Nilsen upprörs han av fallet där ett könsorgan blivit avgörande för en doms utsago. För hade den antastade kvinnan varit just en biologisk kvinna är de båda säkra på att rubriceringen våldtäktsförsök hade använts.

Okunskap

Karl-Erik Irina Nielsen är själv transperson och trots silikonbröst och nyrakade ben finns skäggstubb och skjortan döljer kupstorleken.

– Som tur var så avbröts brottet, men ingen kan ju vetat hur fortsättningen hade sett ut, säger han.

Han menar att våldtäkter mot män förekommer och att det inte ligger på tingsrättens bord att sia i vad som hade skett om ingen gripit in.

Under samtalet påpekas många gånger den okunskap som finns kring transpersoner och att det är i denna okunskap som problemet sitter.

Utbildning saknas

– Det saknas utbildning i ämnet från de som ska hantera vår rättssäkerhet. En HBT-certifiering av rättsväsendet vore på sin plats, säger Pell Uno Larsson.

– Som det ser ut i dag bör man i många lägen signalera att man är en transperson för sin egen säkerhets skull, även om jag önskar att det var annorlunda, fortsätter Karl-Erik Irina Nilsen och menar att okunskapen gäller samhället i stort, inte bara rättsväsendet.

Med flaggan färgad av regnbågen i bakgrunden börjar de båda sinsemellan diskutera om det finns något RFSL kan göra om det blir en fortsatt rättsprocess. Finns det några jurister som kan hjälpa till med kunskaper om HBT?

Högre instans

Att fallet bör tas vidare till en högre instans för en ny bedömning är självklart.

– Den bedömning som hittills gjorts är ett utslag av den starka heteronormativiteten i samhället, säger Pell Uno Larsson och påpekar återigen att en könsdiskussion är världsligt i frågor som dessa.

– En hon blir inte mer våldtagen än en hen, avslutar han.

Mer läsning

Annons