Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvarts miljon för att minska otrygghet

Ett samarbete mellan Örebro kommun, polisen och Örebro universitet för att minska brottslighet och otrygghet får ytterligare 250 000 kronor från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Annons

Dessutom bidrar Örebro Bostäder och Örebro kommuns brottsförebyggande råd med 200 000 kronor.

Metoden kallas Effektiv samordning för trygghet, EST, och kom igång i Örebro i mars 2014. Den går ut på att samordna samhällets goda krafter i områden med problem.

– Att ha positiva vuxna närvarande är en viktig insats för att minska brott och otrygghet och för att påverka ungdomar och yngre vuxna som annars riskerar att hamna snett, säger Henrik Andershed, professor i psykologi och docent i kriminologi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Samarbetet handlar om att involvera och proaktivt samordna lokala grupper och verksamheter, kollektivtrafiken, fastighetsägare, socialtjänsten, fältgrupper, fritidsgårdar och polisen. Alla aktörer rapporterar regelbundet och ofta sin bild av läget enligt en speciell mall och checklistor. Detta sammanställs och en bedömning av helheten görs en gång i veckan. Utifrån den avgör man sedan vilka insatser som behövs. (NA)

Mer läsning

Annons