Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvarts miljon för enkolonistuga - rimligt?

En kolonistuga för 250 000 kronor. Det är vad en säljare begär för en stuga på Alnängarnas koloniområde.
– Priset är en affär mellan köpare och säljare och inget vi lägger oss i, säger Sven-Olov Andersson, styrelsemedlem i föreningen.

Annons

Det är populärt att ha kolonistuga. Så poppis att priserna gått i taket. För några år sedan var prisbilden en helt annan. I takt med att priserna ökar på hus, bostadsrätter och fritidshus i Örebro-området så spiller de även över på kolonistugor. Men att en säljare begär en kvarts miljon kronor för en tomt på 300 kvadrat med stuga och förråd tillhör ovanligheterna.

Rejält byggd stuga

– Nu är det här en rejält byggd stuga, så det ligger mycket jobb och pengar bakom, säger Sven-Olov ”Olle” Andersson, som själv köpte sin stuga 1977 för 3 000 kronor.

Själv säger säljaren, som vill vara anonym, att hon har haft många intresserade som tittat på lotten men att de tycker den är för dyr.

– Den är väldigt påkostad med många finesser, så det klart att jag vill ha pengarna jag lagt ut tillbaka. Men jag har ingen brådska, jag kan vänta tills den rätta köparen kommer, om det så dröjer till nästa sommar, säger hon.

På området går snacket. Bland kolonisterna som NA träffade under tisdagen gick åsikterna isär.

– Den ursprungliga kolonitanken är på väg att försvinna, och det är synd. Förr odlade man potatis och grönsaker till det egna hushållet. Men samtidigt får alla göra som de själva vill, säger Solveig Figaro.

Marknaden styr

Roger Nordlund, som hjälper sin mamma med hennes stuga, säger helt enkelt: Det är marknaden som styr. nget konstigt med det. Allt är relativt, får hon sina pengar är det bara att gratulera. Hela området vinner väl på det, i så fall, säger han.

Alf Frössle är vice ordförande i Älvtomta koloniförening, ett av de andra koloniområdena i Örebro.

– Så dyrt har inget hos oss kommit i närheten av. Är husen välrenoverade så kan priset sticka upp till 100 000 kronor men oftast ligger de en bra bit under, säger han.

På mäklarfirman Husberg Hagberg jobbar man inte med att förmedla kolonistugor men mäklaren Patrik Boström blir förvånad.

Extremt mycket

– Det låter extremt mycket. Men som sagt, jag har ingen aning om vad de brukar gå för. Skulle du säga 10 000 så skulle jag tycka att det är okej men 250 000 kronor för en liten stuga på en liten tomt som man inte ens äger – nä, det låter otroligt.

Har du någon aning om varför de kan bli så dyra?

– Antalet stugor är begränsat, det finns inte så många. Pensionärer som haft hus säljer och får loss pengar. Efter ett tag i lägenhet så upptäcker de att de är odlingsnjutare och tycker de att det är tråkigt med att sköta bara en balkonglåda och så köper de en lott.

Vinstlott. Kristina och Sven-Olov
Alltid nya projekt. Bert Pettersson tycker att priserna på kolonilotterna har stigit alldeles för mycket de senaste åren.
Marknaden styr. Roger Nordlund tycker att koloniområdet är en spegelbild av samhället och att det är så utvecklingen helt krasst ser ut.

Mer läsning

Annons