Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En länk som kostat50 miljoner kronor

Annons

Gustavsviksbron och Södra vägen invigdes i dag klockan 10 för gång- cykel och biltrafik. Bron ersätter järnvägsövergången vid Gamla vägen, som var en av Sveriges farligaste plankorsningar.

Den nya leden skapar en länk mellan de västra och östra stadsdelarna med E18/E20. Länken innebär att trafiken till och från stadens östra och södra delar slipper passera centrum. Det gäller inte minst tung trafik till Norra Bro, Atleverket och Hjälmarvägen som i dag åker via Kungsgatan och Rudbecksgatan.

Örebro kommun räknar också med att näringslivet på Aspholmen får ökade möjligheter i och med att det blir lättare att nå den stadsdelen.

I korsningen mellan Stenbackevägen och Södra vägen ska det bli företagsetableringar, enligt kommunen finns fler intressenter som kan etablera sig där. Norr om Södra vägen, på Aspholmensidan, förbereder kommunen för ytterligare cirka 50 000 kvadratmeter mark till etableringar. Detaljplanen ska vara klar våren 2011.

Örebro kommun har under två års tid byggt bron med Trafikverket som medfinansiär. Den sammanlagda kostnaden för bron och Södra vägen beräknas bli cirka 50 miljoner.

Källa: Örebro kommun

Mer läsning

Annons