Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En onsdagskvälli tårtans tecken

Stadslivs reportageserie om döva och hörselskadade i Örebro fortsätter. Denna gång är det ungdomsgården i Haga som står i centrum. Onsdagskvällarna går nämligen helt i de hörselskadades tecken.

Annons
Kompissnack. Line, Nichlas och Marcus är trogna besökare på Hagagården. Här snackar de om allt mellan himmel och jord, umgås och som i dag, bakar.

Ett femtiotal meter bredvid Haga centrum ligger Hagagården. en ungdomsgård där alla ungdomar kan mötas, stor som liten, invandrad som svensk och hörande som hörselskadad.

Onsdagarna på gården är dock speciella. Då är gården reserverad för Örebros hörselskadade ungdomar.

Det kan vara svårt att hitta någon att prata med när man är ung. Ofta finns det ledare till hands på Hagagården. Om man är döv eller hörselskadad kan det vara ännu svårare att hitta någon att kommunicera med. Därför är onsdagskvällarna extra uppskattade. Ett gäng som tagit sig ända från Odensbacken och från Vintrosa berättar hur mycket denna kväll betyder.

– Hit kan man komma och bara vara. Prata strunt och bara umgås, berättar Line Andersen. Hon får medhåll av lillebror Nichlas Andersen och av kompisen Marcus Åstedt. De tre är ”stammisar” på Hagagården. Varje onsdag är de här, mest för att prata men också för att fika och att spela spel.

När Stadsliv besöker Hagagården står bakning på schemat. Roberto Josef är nybliven sextonåring vilket firas med tårta. Ingredienserna har Hagagårdens ansvarige ledare, med puls och hjärta, Filippa Jennebo, fi-xat fram.

Filippa är hörande och inte hörselskadad. Hennes intresse för teckenspråk föddes redan som liten.

– Som tioåring fick jag syn på en plansch med dövalfabetet hemma hos min kusin och sedan dess har jag varit såld, berättar Filippa som senare i livet tagit teckenspråkkurser vid Örebro universitet. Nu är det Hagagården för hela slanten. Gårdens verksamhet är någonting Filippa brinner för.

– Det här skulle jag kunna hålla på med i hela mitt liv. Det ger så mycket att hjälpa ungdomar genom livet, berättar Filippa för Stadsliv.

Filippas brinnande intresse är dessutom någonting som ungdomarna på gården uppskattar.

– De är nästan som kompisar, säger Line och syftar inte bara på Filippa utan även på de andra två teckenspråkiga ledarna Dano Chabe och Fredrik Engström. Fredrik, är också känd som hip-hopartisten Osten af Mozarella, har gjort inhopp på onsdagskvällarna sedan 2007, ett år efter att verksamheten startade 2006.

– Fredrik är störtskön, tycker Line och lägger sista handen på den tårta som varit kvällens huvudattraktion.

Just när tårtan är färdig dyker självaste födelsedagsbarnet Roberto upp. Ett stort leende sprider sig över ansiktet när han får syn på kompositionen som bestär av grädde, sylt, tårtbotten och chokladpudding.

– Tredje tårtan i dag!, tecknar Roberto och bjuder laget runt. Ett par grabbar som haft all sin koncentration på tv-spel under kvällen smyger fram och hugger in.

– Det är aldrig fel med onsdagar, men den här blev ju extra bra, menar Roberto.

Stadsliv är beredd att hålla med. Onsdagarna för döva och hörselskadade på Hagagården verkar helt klart bra.

Eric Fiedler

[email protected]

BILD: HÅKAN EKEBACKE

Utan recept. Till Lines, Marcus och Nichlas tårta finns det inget recept. I stället har de lagt ingrediensernas ordning i bakhuvudet.
TV-spelshäng. Makwan Khizhy Mojahidi är landslagsman i innebandy för döva, men är han lika bra på fotbollspelet?
Kalaskul. Roberto Josef firade 16 år och blev bjuden på tårta. Kalaskul för alla som bjöds.
Rundpingis. Det är ungdomsgårdarnas inofficiella nationalsport.

Mer läsning

Annons