Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats för sorg och tankar

En minnesplats dit alla är välkomna med sin sorg och sina tankar. Den ligger invid Nikolaikyrkan, och i går var det dags för invigning.

Annons
Från och med i går finns i Örebro en allmän plats dit alla som vill kan vända sig med sin sorg och sina tankar.

– Hit kan var och en som önskar komma, oavsett livsvärdering eller tro.

Kyrkoherde Ingemar Söderström tittar ut över det 50-tal personer som samlats runt de stora röda stenar som utgör minnesplats. Näst efter Stockholm är Örebro först i Sverige med detta – att kunna erbjuda ett särskilt ställe att gå till vid behov. För att lägga en blomma till minne av någon man älskat, eller tända ett ljus för dem som drabbats av katastrof någonstans ute i världen.

Idén till en officiell minnesplats i Örebro har funnits ett tiotal år, och är ett samspel mellan kyrkogårdsnämnden och Nikolai församling. Formgivaren bakom det hela heter Hans Hallberg.

Platsen är noga utvald – mitt i stan, men ändå en smula avskild från Storgatans trafik. När vi som samlats sjunger ”Härlig är jorden” letar sig sången ut bland de förbipasserande. Nyfiket låter sig stadsvandrarna hejdas i sin lördagsshopping för en liten stund.

Alldeles intill Nikolaikyrkan står vi, men de ansvariga betonar att detta är en plats för alla. Pelle Klasson från den icke-religiösa organisationen Humanisterna tar över mikrofonen:

– Minnet av våra anhöriga är viktigt för oss alla. Därför vill även vi tacka Svenska kyrkan och Nikolai församling för denna minnesplats.

Hans Hallberg, formgivare av den nya minnesplatsen.
För att hedra minnet av en anhörig eller om något traumatiskt hänt ute i världen.

Mer läsning

Annons