Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En protest mot kvinnovåld

Sätt ned din fot – stödgalan. Det är en manifestation mot kvinnovåld, där all vinst går till Kvinnohuset och Tjejjouren.

Annons
Flera lokala band. Mohlavyr var ett av banden som spelade utan betalning på Sätt ned din fot - stödgalan.

Efter de många kvinnoöverfallen i Örebro fick Linn Svensbo nog. I oktober startade hon Facebook-gruppen ”Nu sätter jag ned foten, är du med?” Massor av folk som gick med. Engagemanget ledde bland annat till att hon ordnade en stödgala i Club 700 tillsammans med arrangörsföreningen Schack London.

– Responsen har varit fantastisk, men det gäller att folk köper biljetter också, säger Linn Svensbo.

Fredagkvällens gala var en chans för folk att visa sin ståndpunkt och protestera mot kvinnovåldet. Lokala band spelade och det gavs information från flera organisationer.

– Jag tycker det är jättebra. Dels för att intäkterna går till Tjejjouren och Kvinnohuset, dels för att det får upp ögonen för det som händer hos folk, säger Josefin Lennkvist.

– Jag tror att det behöver komma fram fler eldsjälar som Linn, säger Sara Lennkvist.

Vad kan man mer göra åt kvinnovåldet?– Först och främst behövs det mer kännedom om våld i skolan. Att man börjar prata om det i tidig ålder, och inte bara våld mot kvinnor, utan våld över lag, säger Josefine Lennkvist.

Men de tycker båda att skolan är för dålig på att prata om våld.

– Inte så som man vill. Det behöver öppnas ögon där, men det gör inte det, säger Sara Lennkvist.

Linn Svensbo siktar på att stödgalan ska bli en tradition varje år. Hon vill också se att det kan bildas någon form av organisation utifrån Facebook-gruppen.

– Ja, det hoppas jag, och kanske i andra städer. Nu är jag i kontakt med tjejer i andra städer. Vi får se om det blir något nationellt, säger hon.

Mer läsning

Annons