Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En siffra blev fel - ingen vet varför

Ingen vet säkert hur det har gått till när Anna fick fel far men sannolikt blev det fel när innehållet i kyrkböckerna fördes över till Skatteverket sommaren 1991.

Annons

En siffra fel i personnumret på den i höstas avlidne mannen har gjort honom till far till Anna.

– Det är omöjligt att säga var felet har uppstått men förmodligen har det inträffat när kyrkans folkbokföring fördes över till Skatteverket, säger Marianne Druid, byrådirektör på Landsarkivet i Uppsala som gjort släktutredningen som klargör Annas släktförhållanden.

– Det är inte vanligt att det inträffar och många gånger upptäcks felaktigheter av datorerna men vi har varit med om det här tidigare, säger hon.

På Landsarkivet i Uppsala förvaras bland annat alla kyrkböcker från Örebro län.

Oerfarna

Från slutet av 1600-talet skötte kyrkan folkbokföringen i Sverige. Från 1 juli 1991 slogs folkbokföringen ihop med mantalsskrivningen och Skatteverket fick ansvaret.

– I samband med att kyrkobokföringen 1991 fördes över till Skatteverket deltog många oerfarna som normalt inte arbetade med folkbokföring, berättar Marianne Druid.

I folkbokföringen registreras namn, personnummer, adress, fastighet, lägenhet, församling och kommun där du är folkbokförd. Liksom uppgifter om make, barn, föräldrar, vårdnadshavare och adoption, födelsehemort och födelseort, medborgarskap, civilstånd.

STEN NÖJD

Mer läsning

Annons