Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät: Så firar vi 8 mars

Inget speciellt, pappas födelsedag - eller en dag som sparkar i gång ett engagemang? NA kollade tempen i Örebro.

Annons
En fullsatt sal i Kulturhuset.

I dag firas internationella kvinnodagen på Kulturhuset med festivalen Systerskap. Café Deed står för fikat, här finns konst, utställare och till och med sagostunder för barn.

NA frågade några av besökarna vad 8 mars betyder för dem - och fick de mest varierande svar.

Två föreläsningar med Jasmine Kara om boken "Hälsa henne att hon ska dö" är fullbokade. En hel del skolklasser har hittat hit, och föreläsningen inleds av Unifems Zozan Baransson. Hon inleder med att påminna om de systematiska övergreppen mot kvinnor i Kongo.

- Men vi behöver inte åka så långt för att se hur brutalt våldet mot kvinnor kan vara, vi har sett det på våra ena gator. Och vi ska inte heller glömma våldet i hemmen.

Så är det dags för Jasmine Kara, artisten och numera författaren som är uppvuxen i Örebro, att stiga upp på scenen. Hon tittar ut över de många eleverna och konstaterar att hon själv kanske inte ens följt med en sån här dag, ännu mindre antecknat. Sedan börjar hon berättelsen om drömprinsen som blev en mardröm.

Läs mer i NA:s helgintervju med Jasmine Kara.

Malin Rosendal Larsson:- Jag har inte firat eller så, men det här är frågor som borde uppmärksammas hela tiden.
Catarina Wargdahl, Örebro:- Inte så jättemycket faktiskt. Att jag kom hit i dag är via information från en kollega. Jag är inte så jätteinsatt, men hoppas både blir det och berörd i dag.
Linda Häglin, Örebro:- Det sparkar i gång ett tänkande som behöver finnas resten av året också.
Mayson Murad, Örebro:- Att kvinnor har rättigheter. Men inte bara se framåt, utan: Vad ska vi göra för nånting nu! Jag tror att kvinnor måste få politisk makt, och inte bara i Sverige.
Lina Ericson och Clara Törnmarck.Lina: - Det är inget som man tänker så mycket på. Clara: Jag tror kvinnodagen betyder mer för den som är äldre och jobbar, med tanke på lika lön och sånt.
Lovisa Johansson, Örebro:- Jag har inte tänkt så mycket på det. Vi är här med skolan, tjejerna från två klasser på John Bauer-gymnasiet.
Frida Johansson, Askersund:- Det är min pappas födelsedag... Men annars är det inget speciellt.

Ur programmet:

Kl 9-21: Fika

Kl 13,14 och 15: Sagostund

Kl 17-20 Vernissage konstutställningen

Kl 17.30 Gazamonologer (uppläsning)

18.30 Hanna Danmo, stand-up

Plats: Kulturhuset

Mer läsning

Annons