Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enormt intresse för att starta friskolor i Örebro

Intresset för att starta friskolor i Örebro är enormt. I år det 14 ansökningar och fullt utbyggt skulle det röra sig om 3 400 elever.
– Då blir socialdemokraternas förslag om att starta en kommunal skola till absurt, säger Lennart Bondeson (KD).

Annons

Det är många som ansöker om att starta friskola i Örebro i år. Det är sju grundskolor, varav en befintlig skola som tänker utöka med en förskoleklass, och sju gymnasieskolor. Till det ska läggas två grundskolor och en gymnasieskola som ansökte i fjol och fick ja.

– Jag tycker att det är principiellt bra med friskolor, men jag tycker att man kan utreda en reglering som gör att etableringstakten blir något mer rimlig, säger Lennart Bondeson.

Alla får inte sina ansökningar beviljade. Skolinspektion avslog i år fler än någonsin och den vanligaste orsaken var ohållbara elevprognoser. Alla som får sina ansökningar beviljade kommer inte heller att starta en verksamhet. Trots det blir det tillräckligt många nya skolor för att det ska påverka kommunens verksamhet.

– Det får konsekvenser. Det förstår alla. Kommunen blir tvungen att ställa om verksamhet, säger Lennart Bondeson.

Det betyder att kommunala skolor måste läggas ned?

– Ja, det är klart, säger Lennart Bondeson

Han tycker att det är en dålig idé att i det läget gå ut med att kommunen ska starta en ny grundskola och låta Rudbecksskolan fortsätta sin gymnasieverksamhet.

– Då måste man lägga ned en annan skola. Att behålla Rudbecksskolan och behålla allt annat är en katastrof ekonomiskt. Och om man startar en skola till utan att ta ansvar för vilka konsekvenser det får är det bara ett valutspel och populism, säger han.

Thomas Esbjörnsson (S) tycker även han att friskolor principiellt är bra.

– Det som har varit problem är dels att de ska hålla en bra kvalitet, dels att det ska passa in ekonomiskt och vara bra för kommunen som helhet. Den här etableringsfriheten som mer eller mindre har varit är ett problem, säger han.

Han tror att Rudbecksskolan har en stark attraktionskraft och att det finns elever till en skola där.

– Kommunen hamnar i samma läge som en friskola. Man går ut och försöker starta någonting man tror på och att man har en så pass bra grej att folk kommer att välja den, säger Thomas Esbjörnsson.

Att det finns en risk att en ny skola i centrum skulle ta elever från skolor i utkanten av stan tror han inte.

– Inte som läget är nu.

Mer läsning

Annons