Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon med på "svart lista"

Fjärrvärmeverk runt om i landet fortsätter att släppa ut koldioxid. Åbyverket i Örebro ligger på sjunde plats på en lista med de klimatvärsta fjärrvärmeverken i landet, som Naturskyddsföreningens tidning Sverige Natur nu publicerar.

Annons

Fjärrvärme är bra för klimatet, konstaterar man i artikeln. Men så länge som det fortfarande eldas med fossila bränslen i fjärrvärmeverken, alltså olja, kol och torv, släpper de ut koldioxid.

- Fjärrvärmen borde kunna vara fri från fossilt koldioxid inom några år, säger Svante Axelsson, generaldirektör för Naturskyddsförereningen, i en kommentar till artikeln.

I topp på Naturskyddsföreningens svarta lista ligger Värtaverket i Stockholm. Stockholm som i år är miljöhuvudstad, konstaterar man i artikeln. På andra plats ligger Västerås kraftvärmeverk.

Åbyverket i Örebro ägs av Eon. Utsläppssiffrorna som Naturskyddsföreningen har använt är från 2008. Eon har beslutat att byta ut de tre äldsta pannorna på Åbyverket, efter det kommer utsläppen att minska med minst 15 procent. Det har Eon tidigare lovat i en artikel i NA. Men det är inte förrän efter 2012. Och Eon planerar för att fortsätta elda med olja, kol och torv även efter att den nya pannan är på plats.

På Åbyverket är olja och kol två-sex procent av bränslet. Det är bara ett fåtal fjärrvärmeanläggningar i landet som använder fossilt bränsle som sitt huvudsakliga bränsle, men de står för en stor del av utsläppen enligt Naturskyddsföreningen.

-Koldioxidskatten gjorde att biobränslena kom in i fjärrvärmen på bred front, säger Svante Axelsson.

Mer om det här kan du läsa i morgondagens NA.

Mer läsning

Annons