Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Era elever kankänna sig trygga"

Måndagsmorgonen på Tullängsskolan inleddes med ett stormöte där lärare och personal fick information av skolledningen, men även av polisen som berättade om vad som hänt kring utredningen om den en 24-årige man som i fredags hotade skolan.

Annons

- Ni kan framföra budskapet att era elever kan känna sig trygga trots att mannen är släppt på fri fot, sade Måns Ersmark, som var polisinsatschef på fredagen.

Det var flera lärare som undrade hur det kan komma sig att 24-åringen har släppts på fri fort så snart. Måns Ersmark berättade att förundersökningen fortsätter.

- Jag kan förstå den frustrationen, men det ska man ha i åtanke att åklagaren är skyldig att följa de lagar som finns i Sverige. Men åklagaren gör sådana bedömningar dagligen och de är kompetenta och vana att fatta sådana beslut. Det ligger också ett mycket digert arbete bakom ett sådant beslut, sade Måns Ersmark. Han påpekade också att de var övertygade om att 24-åringen är rätt person.

- Man har kontrollerat och säkerställt att han inte har tillgång till vapen, sade han.

Elever ska få frågorGymnasieenhetschef Katrin Pedersen menade att det är jätteviktigt att de bemöter alla elever tidigt när de kommer till skolan.

- Ingen elev ska gå härifrån idag utan att i princip tio gånger ha blivit frågad av en vuxen om de har fått information, om de har pratat med en vuxen och beskrivit vad man känner, sade hon.

I övrigt är måndagen en vanlig skoldag.

På en direkt fråga om elever som inte dyker upp på skolan får frånvaro svarade hon:

- Ja, det måste vara den bedömningen vi gör. Självklart förstår vi oron hos föräldrar, men också att vi gör den bedömningen som Måns berättat om att de kan vara här i dag.

Hotet mot Tullängsskolan

Natten till fredagen den7 maj läggs ett hot ut på ett forum på internet.

Tullängsskolan i Örebro ska klockan nio på fredagsmorgonen utsättas för en massaker.

Vid den tiden utrymmer polisen hela skolan, utan att något händer.

Senare på förmiddagen tar en person kontakt med NA, för att förhandla med polisen om krav på en ”lösensumma” för att inte sätta hotet i verket.

Vid lunch samma dag tas en 24-åring för fylleri i Uppsala.

Polisen blir senare varse att det är samma person som hotat Tullängsskolan och 24-åringen anhålls.

På lördagen släpptes 24-åringen av åklagaren. Misstankarna kvarstår.

Mer läsning

Annons