Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erlings strid om snöröjning

Snöröjningen sköts dåligt i Vivalla! Det är "Vivallas Janne Josefsson" som säger det. Nu sätter han tänderna i områdets snö- och istäckta gång- och cykelvägar.

Annons
Hur ta sig fram i snön? Erling Henriksson är missnöjd med hur snöröjningen sköts där han bor i Vivalla, och har gjort en film som skickats till Öbo. Det är Erlings andra filmrulle där han påpekar saker som han tycker borde förbättras i staden.

Vivallabon Erling Henriksson har kallats Vivallas Janne Josefsson därför att han inte backar för att ta filmkameran till hjälp för att visa på det han anser vara fel.

För någon månad sedan såg han till så att Ica Maxi på Boglundsängen fick en ny infart för gångare och cyklister. Erling hade då filmat infarten under vår och höst. Rullarna skickades till Ica, som i sin tur överlämnade dem till Icas fastighetsbolag.

– Nu är jag på G igen med en ny film, säger Erling.

Uppföljaren har namnet ”Ullas resa i ett ’plogat’ Vivalla”. Rullen har skickats till Öbo.

– Den så kallade snöröjningen är ett enda stort misslyckande, säger Erling.

På filmen visar Erling och hans ende aktör, sin granne, rullstolsburna Ulla, hur svårt det är att ta sig fram på cykel- och gångbanorna i området.

”Här tar hon sig inte fram helt enkelt, det är helt omöjligt”, säger Erling och en spårig väg med djupa traktorspår, frusna till is, syns på filmen.

– Lika illa är det att försöka sig på att cykla. Oberoende av om det är plus- eller minusgrader går det inte att ta sig fram med cykel eller med en sån där mackapär som Ulla åker på, säger Erling.

Hans teori är att snöröjarna inte vill ploga ända till marken, av rädsla för att slita på plogbladet.

– I min barndoms Norrland var det inte motorernas ljud som hördes, utan gnisslet mot vägbanan man hörde när plogbilen kom.

– Men i Vivalla hör jag aldrig det där gnisslet.

Från Erlings video ser man tydligt att traktorns hjulspår sjunkit ned cirka fem centimeter i den plogade vägbanan.

Erfarna plogare har berättat för honom att anledningen till plogdjupet är att man inte vill slita på plogbladet.

– De berättar också att en plog har stödhjul eller skidor som kan ställas in på vilken höjd över vägen som plogen ska verka. Deras åsikt är att den ska vara inställd på noll, det vill säga, plogen ska skrapa rent.

Erling har blivit lite av en plogutredare.

– Plogen ska också vara inställd i flytande läge, vilket innebär att den ligger an mot vägen med egen tyngd, säger han.

Filmsläppet. Med grannen Ulla som aktör visar Erling hur svårt det är att ta sig fram i Vivalla, en vinter som denna. Erling har regisserat och filmat själv.
Djupa spår. Traktorns hjulspår har sjunkit ned fem centimeter i den plogade banan. Alltså har plogen avsiktligt varit hissad den höjden över vägen, hävdar Erling. Men entreprenören slår ifrån sig. BILD: ERLING HENRIKSSON

Mer läsning

Annons