Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estetelever visar sin bild av Örebro

”Gå aldrig ensam om nätterna”. ”Gemenskap är viktigt”. Detta är några av de många budskap esteterna på Risbergska skolan vill förmedla genom sina målningar.

Annons
Daniella Öberg har gjort ett collage där hon med pappersbitar från tidningsmagasin klistrat ihop och skapat en bild. - Min systers hund får mig att tänka på Örebro. Därför gjorde jag ett porträtt av Takida där jag med bilden vill belysa Örebros vackra grönområden och parker staden har, säger hon.

De hörselskadade eleverna på estetprogrammet på Risbergska skolan hade igår en vernissage i Slottsmagasinet intill slottet. Sex elever från skolan ställde ut sina konstverk där deras tema för utställningen var – Örebro.

– De bestämde tillsammans att temat skulle vara någonting som alla har gemensamt. Detta skulle vara den röda tråden genom konstverken, säger Michaela Ouissi, bildlärare på skolan.

Våldtäkter

Eleverna på Risbergska gymnasiet ställer ut sina målningar för att visa upp sin egen bild av Örebro.

– Jag vill genom min ena målning förmedla att man inte ska gå ensam om kvällarna. Ha alltid en vän med dig, säger José Kristoffersson som tagit sin inspiration från de våldtäkter som skett på senare tid.

Ensam i mörker

Tavlan visar en kvinna som vandrar hem ensam i mörkret. Han vill också ge en ljusare bild av staden som motvikt till den mörka. Därför har José Kristoffersson ställt ut en annan akvarellmålning av slottet där han målat en strand intill. Han menar med bilden att Örebro har potential att bli ännu mer sommarvänligt.

Modern Toulouse-Lautrec

David Bjorne Larsson vill genom sin målning sprida budskapetet gemenskap. Han tycker Örebro är en stad där man pratar och umgås mycket både på kaféer och klubbar. Han gjorde därför sin egen tolkning av en bild från 1892 av konstnären Toulouse-Lautrec där hans målning avbildar nattklubben Moulin Rouge i Paris från förr.

– Jag tycker om att hänga med kompisar och umgås. Bilden som Toulouse-Lautrec har målat tilltalade mig och därför ville jag göra min egen modernare version utav den, säger han.

Fullt fokus

Eleverna går sista året på Risbergska, där utställningen är deras slutprojekt. På skolan består klasserna av få elever där varje person är unik. De får en möjlighet att utveckla sig inom sitt intresse och finna egna vägar. Att de brinner för konst och bild är inget snack.

– När de kommer in på bildlektionen är de helt okontaktbara. De är fullt fokuserade, säger Chrille Sjöblom, formlärare på skolan.

Ungdomarna har som mål att utveckla sig varje dag. De är intresserade av bild, form och färg och har därför valt utbildningen för sin framtids skull.

– Varför inte satsa? säger José Kristoffersson.

José Kristoffersson, David Bjorne Larsson och Daniella Öberg var en av de sex esteterna som ställde ut sina målningar på slottet.
Eleverna på Risbergska har under två månader arbetat med sin målning till utställningen. De har fått god hjälp av lärarna på vägen.

Mer läsning

Annons