Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etableringslotsen fick 35 miljoner – för två jobb

Örebroföretaget fakturerade Arbetsförmedlingen 35 miljoner. Resultatet: Två jobb.

Annons
Antoni Matacz.

Expressen publicerar i dag en granskning av ett flertal bolag inom det nu nedlagda etableringslotssystemet. Enligt tidningen har Örebroföretaget Competencia fakturerat Arbetsförmedlingen för 35,2 miljoner mellan 2011 och 2014. Resultatet har blivit två jobb som varat över sex månader eller mer.

Före detta Robinsonvinnaren, Antoni Matacz, är aktieägare och ledamot i företagets styrelse.

– Skaffa jobb har varit en av målsättningarna men uppgiften har också varit att få nyanlända att närma sig arbetsmarknaden, säger han till NA.

Vad har ni använt pengarna till?

– Lokaler, anställda och datorer, bland annat.

– Dessutom är det så att kontaktpersonerna har fått hjälpa till med allt som nyanlända har att förhålla sig till. Det kan handla om allt från räkningar till sjukvård och deklaration, säger Antoni Matacz.

Han menar att det har varit svårt att dra gränsen för vilka uppgifter som etableringslotsen ska ha hjälpt till med. Mycket av tiden har, enligt Matacz, gått till att få nyanlända att förstå hur svenska samhället fungerar.

– När människor kommer med tre brev från myndigheter eller försäkringsbolag och ber oss att översätta innehållet kan vi inte säga, nej det ingår inte i uppgiften, säger han.

35 miljoner för två jobb, det låter ändå som mycket pengar?

– Ja, det gör det och jag vet inte hur de har räknat. Fram till hösten 2014 har vi bara här i Örebro fått ersättning för 54 personer, säger Matacz.

Han tycker att siffran ska jämföras med hur mycket jobb Arbetsförmedlingen skapat.

– Jag menar, hur mycket jobb skapar de per anställd, utan att någon sätter in en annons? Jag tror att det handlar om ett eller två jobb per år.

Hur tycker du att er etableringslots fungerat?

– Man kan se det från olika håll, ekonomiskt har det inte fungerat och har inte skapat några större vinster. Men ser man till enskilda fall där vi hjälp någon från att slippa bli utsatt för exempelvis skulder, då har det fungerat men det är svårt att mäta, säger Antoni Matacz.

Var det rätt att lägga ner etableringslotssystemet?

– Jag tycker att det var rätt att man provade och att man la ner det när det inte fungerade. Jag tycker också att man nu, med den här erfarenheten, ska prova något annat för hjälpen behövs.

Mer läsning

Annons