Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett brutalt mord, grymt och utdraget"

Fönsterputsaren sa att han ville låna telefonen. Elsie släppte in honom. Det blev hennes död.

Annons

Den i dag 47-årige mannen jobbade då och då som fönsterputsare. Det var så han lärde känna Elsie Sköld.

Mannen hade stora alkoholproblem och en katastrofal ekonomi. Den här dagen – den 7 juni 2000 – funderade han mycket på hur han skulle lösa sina ekonomiska problem. Han beslutade sig för att söka upp Elsie Sköld, som han trodde hade pengar. Stärkt av flera starköl ringde han på hennes porttelefon och bad om att få insläppt. Elsie gick med på det. Han skulle bara låna hennes telefon. Men egentligen ville han låna pengar.

Vad som sedan hände i hennes lägenhet lär aldrig bli helt klarlagt. Mer än att 79-åriga Elise låg död en stund senare. Det var ett brutalt mord, grymt och utdraget. ”Offret måste ha känt stark dödsångest”, konstaterade hovrätten efteråt.

Elsie utsattes för kraftigt våld mot huvudet. Hon dog av förblödning eller av strypning, alternativt av båda de sakerna. 47-åringen hade försökt dölja spåren genom att klä av Elsie och lägga henne i badkaret. Spår och tips ledde så småningom till 47-åringen. En keps som han glömt kvar i lägenheten hade en avgörande betydelse.

I tingsrätten sa han sig bara ha fragmentariska minnen av mordet. Men han kom ihåg att han suttit gränsle över Elsie med en blodig kastrull i handen. Mannen hävdade att mordet skett under ett så kallat patologiskt rus. Det betyder att man är allvarligt psykiskt störd och inte kan svara för sina gärningar.

Men 47-åringen led inte av någon störning, varken vid mordet eller efteråt. Han var frisk, enligt läkarna. Det gjorde att tingsrätten kunde döma honom för mord den 12 september 2000. 47-åringen och hans advokat tog saken ända upp till Högsta domstolen, men livstidsdomen stod fast.

Mer läsning

Annons