Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hårt liv på flykt från kriget

Som elvaåring flydde Sajor Jalloh från Sierra Leone. Under flera år klarade hon sig själv i den afrikanska storstaden Conakry i Guinea. Nu bor i Sverige och har öppnat frisersalong.

Annons
Pilligt jobb. Sajor Jalloh har öppnat en frisersalong på Rudbecksgatan. Här är det Rosna Nkodia som får både flätor och hårförlängning. Bild: Per Knutsson

Sajor Jalloh är bara 25 år men har varit med om mycket. Vissa saker vill hon inte prata om. Det blir för privat och nära. Hon tystnar flera gånger under intervjun, låter frågorna glida undan, säger att det inte går att berätta om.

När Sajor var elva år utbröt inbördeskrig i hennes hemland Sierra Leone.

– Rebeller ville ta makten och många människor mördades, säger hon.

Sajor och hennes farmor fick hjälp av FN-soldater att fly till Guinea. Först bodde de i ett flyktingläger men ganska snart tog sig Sajor och en väninna in till huvudstaden Conakry.

– Jag fick försörja mig, sälja lite saker, jobba som frisör.

Du var då ensam utan någon vuxen, hur var det?

– Det var jättejobbigt, man kan inte föreställa sig det.

Sajor sitter tyst en stund. När hon fortsätter konstaterar hon bara kort att hon blev gravid när hon var 21 år, försökte återvända till Sierra Leone men kunde inte stanna utan var tvungen att fly igen. Som ensamstående och gravid var hon inte välkommen.

– Jag fick hjälp att ta mig till Sverige och efter en tid och några överklaganden fick jag till slut uppehållstillstånd.

Sajor bodde först i Flen i två år men fick sedan genom Migrationsverket en lägenhet i Örebro. Här bor hon nu i Sörby med sin son som är fyra år.

– När jag läste på SFI så frågade min lärare vad jag kunde och vad jag ville göra och jag berättade att jag arbetat som frisör. Jag tycker om att hålla på med hår och har flätat andra sedan jag var liten.

Hon fortsätter:

– Så jag fick en praktikplats på Afrosalongen på Näbbtorget och sedan en anställning genom instegsjobb.

Och nu har du startat eget?

– Ja, det är en dröm jag alltid haft. Att ha ett eget företag. Jag gick en kurs i svenska för företagare och fick sedan tag i den här lokalen på Rudbecksgatan och öppnade bara för några dagar sedan.

I salongen gör hon hårförlängningar, rastaflätoroch rakpermanentar. Hon klipper också så klart och även om hennes egen salong heter Afrolook vill hon egentligen inte göra skillnad på olika sorters hår.

– Alla kan gå hit. Det går lika bra att göra rastaflätor eller hårförlängning på ett svenskt hår som på ett afrikanskt, bara man vet hur man ska göra, och det vet jag.

Är du nervös för hur det ska gå med företaget?

– Nervös, det är man alltid i början när man startar något nytt men jag trivs jättebra och tror att det kommer att gå bra.

Sajor skrattar lite, ser inte ut att oroa sig utan är snarare bara glad över att kunna dra i gång något eget. Hon beskriver sig som en ganska stark person – och väldigt självständig.

– Ja, jag sitter inte och väntar på att någon ska hjälpa mig, säger hon.

Mer läsning

Annons