Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett höjdarbygge mitt i Örebro

Mikael Hjort är kranförare och är med och bygger Örebro Rättscentrum. Han sitter 45 meter ovan mark i sin lyftkran. Lite svajigt är det, men utsikten är – mycket god.

Annons
45 meter ovan mark. Kranförare Micke Hjort som är med och bygger Örebro Rättscentrum har en bedårande utsikt. Om ni undrar går det att ta sig ut på vingen, i en speciell korg. Inget för höjdrädda.

– Man får liksom lite koll på stan, säger han.

Mikael, eller Micke som han kallas, bor i Hudiksvall, men far Norden runt på olika byggarbetsplatser. Men just nu är det Rättscentrum som gäller.

De är två kranförare som jobbar med bygget, Micke måndag till torsdag, och så kollegan Stig Ingman som jobbar tisdag till fredag. De bor i en av byggbodarna, snett emot polishuset.

Micke spakar en av landets största byggkranar. Den är helt ny.

– Mellan vingspetsarna är det 60 meter. Max lyfter den 20 ton, och längst ut i vingspetsen 8,3 ton.

Uppe i förarhytten är det varmt och gott. Micke har perfekt utsikt. Den välvda ”vindrutan” gör att han kan se rakt ned på de små grävmaskinerna, husen och bilarna. Och så människorna. De är som små dock-figurer.

– De här nya lyftkranarna är säkra, och väl isolerade i förarhytten. De gamla kranarna däremot, de knakade och brakade när man svängde. Det kunde väl upplevas lite obehagligt.

Läs mer om Micke och bygget av Rättscentrum i dagens NA, Stadsliv.

Full kontroll. Byggkranen är laddad med senaste tekniken. Micke Hjort har kamera, kikare, elektronisk våg som väger all last, komradio till sitt förfogande.
Klättring. Sista biten upp till förarhytten får Micke Hjort klättra. Annars finns det hiss. Som en säkerhetsgärd finns förstås också stege om hissen skulle krångla.
Frukost vid nio. Micke Hjort, till vänster, käkar rejäl frukost, denna dag var det gratäng med kassler. Bredvid honom ses Stig Ingman, som också är kranförare.
Bro. Byggjobbarnas högkvarter ligger på norra sidan om Östra Nobelgatan, därför har en tillfällig bro byggts över gatan.
En av de största. Byggkranen som används vid bygget är en av de större kranarna i Sverige, om man ser till lyftkapaciteten. Det är en spritt ny Liebherr, som kranföraren Micke Hjort även varit med att montera på plats.
Färdigt 2013. Så här kommer Örebro Rättscentrum att ta sig ut. ILLUSTRATION: YELLON AB

Mer läsning

Annons