Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt bostadsområde planeras 

Aktiva barnfamiljer och naturintresserade +55-åringar. Det är den tänkta målgruppen när ett nytt bostadsområde ska planeras på Kilsbergshöjden.

Annons

Platsen är det så kallade sanatorieområdet i Garphyttan, och idén kommer från Tysslinge lokala nämnd. I morgon ska programnämnd samhällsbyggnad i Örebro bestämma om en förstudie ska inledas, men majoriteten går redan nu ut med ett pressmeddelande och slår fast att de ser positivt på planen.

-Nu ska vi utreda vilka förutsättningar som finns för nya bostäder i området och om det är möjligt att finansiera en utveckling av området, säger Björn Sundin (S) ordförande programnämnd samhällsbyggnad. 

En cykelväg till staden finns redan, en bäck porlar genom området och skogar och sjöar finns inpå knuten. Man skulle bo i princip på Bergslagsleden, och ha nära till Ånnaboda och Storstenshöjden. Tanken är att planera för ett blandat område med större och mindre lägenheter och tomter, gärna inspirerat av Sanatorie-epokens arkitektur. Längs Kvarnvägen skulle det gå att bygga kedjehus eller radhus i max två våningar längs med Kvarnvägen.

Överallt ska naturtänkandet gå igen i placeringen, så att husen har möjlighet att utnyttja solenergi. Eftersom det går bussar till Garphyttans centrum skulle det här också kunna bli ett lantligt boende där man inte är så beroende av bil.

-Vi tror att det finns många som skulle vilja bo närmare naturen. Nu får vi se vad förstudien kommer fram till och om vi finner det möjligt för bostäder startar vi en detaljplaneprocess, säger Behcet Barsom (KD) presidieledamot i programnämnd samhällsbyggnad i samma pressmeddelande.

Mer läsning

Annons