Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stall som blev bostäder

Fråga:
Hejsan! Jag har bott på Faktorigatan 11, under hela min uppväxt. Från 1948-1968. Huset, nr 11, var ett spännande hus att bo i. Utedass i en större avlång, gulmålad länga, för alla familjer som bodde där. Längan innehöll även vedbod, där hyresgästerna fick hugga sin ved för att elda med i vedspisen eller i en kakelugn, för de som hade en sådan i sin lägenhet.
Naturligtvis fanns det inget varmvatten eller kylskåp, maten fick man laga på vedspisen. Ville man ha kyl och spis eller annat, fick de som ville och kunde köpa det själva. Så, det var alltså väldigt omodernt.
En rejäl bykstuga fanns det i den gula dasslängan, där tvättade tanterna all vittvätt och trasmattor och annat som blivit liggande under hösten och vintern. Så, ni förstår säkert, att huset satt sina minnen.
Jag kommer ihåg att vi hade fina ”stockar” bakom alla tapetlager, stockarna var målade med fina mönster. Har en svag aning om, att det förmodligen har varit en enda större lägenhet, på övervåningen som senare blev uppdelad i lägenheter i olika storlekar/enkelrum. Eventuellt har det varit stall på undervåningen. Jag och min familj bodde i en lägenhet, på övervåningen.
Nu till min fråga: Vet ni något om Faktorigatan och Faktorigatan 11? Vad har det varit där innan det blev bostäder? Vad fanns runtomkring? Jag önskar veta så mycket som möjligt kring detta hus och denna gata!
GF

Annons
Faktorigatan 11 som det såg ut 1968.

Svar:Faktorigatan 11, numera rivet, låg i kvarteret Grillgården söder om universitetssjukhusets stora parkering. Huset byggdes ursprungligen som stallbyggnad under adress Norra Smedjebacken 11-16 och tillhörde då den så kallade Grillska gården.

Grillska gården uppfördes under senare delen av 1850-talet av kapten M.A. Grill. Vid dess tillkomst var huset omgivet av en stor trädgård som i princip omfattade det som senare skulle bli kvarteret Grillgården.

Enligt byggnadsnämndens protokoll fick handlanden N.F. Winblad år 1884 tillstånd att inreda bostadslägenhet i två våningar i stallbyggnaden. År 1906 byggde man så ett uthus av trä med klosetter och vedbod på gården.

Faktorigatan har fått sitt namn från Örebro gevärsfaktori som fanns på Norra Smedjebacksområdet från början av 1600-talet till slutet av 1700-talet. Då Grillska gården byggdes fanns inte gatan. Den delen av gatan som sträcker sig från ån till Olaigatan fanns dock, men hade namnet Östra Trädgårdsgränd. Senare förlängdes gatan fram till Fredsgatan och fick så namnet Faktorigatan på 1880-talet.

Fotnot: Grillska gården kom att förfalla under sina sista år på 1930-talet och kallades då för Kråkslottet i folkmun.

Ritning över klosetterna från 1906.

Mer läsning

Annons