Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ställe med mycketsmaskens fyller 90 år

Hälls konditori i Centralpalatset fyller 90 år. Stadsliv har tittat in på det anrika fiket

Annons
Gillar stilen. Många gäster vill ha atmosfären kvar. På bilden Barbro Fengler och Håkan Brofeldt som tar en fika.

Hur många världsproblem som lösts här i skuggan av tretåren är det ingen som vet. Stolarna är nötta av Karolinska skolans elever som smuttat på sitt kaffe eller sin Zingo, kanske förstärkt med chokladboll som tröst i tuffa examenstider.

Ända sedan Centralpalatset invigdes 1913 har det funnits ett konditori i huset. Det var närmast en självklarhet att det som skulle bli stadens största bostads-, kontors- och affärshus också hade ett kondis.

Den första sockerbagaren var Lisa Törnell.

1920 övertogs kondiset av den då 23-årige konditorn Enar Häll. Då kom namnet Hälls konditori.

2007 köptes Hälls av nuvarande ägartrio. Det var inte ett, utan tre konditorier som ingick i köpet: kondiset i Centralpalatset, serveringen mitt emot Slottet, och den på Stallbacken. Sammanlagt är man ett tjugotal anställda varav sju är bagare.

– Först undrade vi vad vi hade gett oss in på. Det har varit många utmaningar, väldigt tufft, men lärorikt, säger Abraham Tekin som tillsammans med Catrine Lahoud och Jakop Alp driver kondiset.

Någon längre erfarenhet av branschen hade de inte. Catrine hade jobbat ett par år på kafé och Abraham pluggade på universitetet och siktade på att jobba med datorer.

Jakop är utbildad kock hade tillsammans med sin far drivit restaurang i Hallsberg i tio år.

– Utan vår duktiga personal hade det inte gått, säger de.

Ända in på femtiotalet hjälpte grundaren, hovkonditor Enar Häll, till i bageriet. Han slet sig från pappersexercisen för att doppa praliner och göra marsipan.

– Då var han riktigt i stöten, säger konditor Arne Styrlander, som sedan många år bor i Torshälla.

På Hälls tog Arne, i början av femtiotalet, sina första stapplande steg i branschen.

– På den tiden fanns det oerhört många konditorier i Örebro. Uppsvinget kom under andra världskriget, och för att köpa sötsaker behövdes ingen ransoneringskupong.

Då hade inte konditorierna matbröd. Det fick man gå till bageriet för att köpa.

– Förr var det ju så. Det var en uppdelning på ett helt annat sätt. Nu kan man ju köpa bröd i snart sagt varenda butik, säger Arne.

Men något som inte förändrats så mycket är kafékulturen.

– Ofta händer det att äldre kommer in och säger: ”här satt vi och fikade när jag gick på Karro”, säger Jakop Alp.

Stamgäst. Nathalie Gustavsson har fikat ”hundra gånger”.
Konditoribakat. Haval Omar bakar i bageriet en trappa ned.
Jubilar. Hälls har funnits i 90 år i Centralpalatset.
Lagarbete. Ett tjugotal personer, därav sju bagare, framställer allt bröd till de tre konditorierna.
Särskilda VM-tårtor bakades när det drog i hop sig till fotbolls-VM.
Bokslut från 1937. Abraham Tekin hittar kuriosa i Hälls källarförråd.
Kungligt. Brevpapperet är från 1939 och visar att Hälls blivit kunglig hovleverantör. Man hade kondis på tre ställen i staden. Och per telefon gick det alltid att få tag i hovkonditorn: Sommarbostad, Hovsta, telefon 40.

Mer läsning

Annons